ME invita societatea civila sa participe la elaborare a Planului de recuperare economica a Moldovei



Ministerul Economiei invita reprezentantii societatii civile sa participe la procesul de elaborare a Planului de recuperare economica a Republicii Moldova. Dupa cum a fost anuntat anterior, una dintre masurile intreprinse de noul Guvern in scopul stabilizarii si relansarii economice a tarii consta in elaborarea Planului sus-mentionat.

Potrivit sursei citate, prerogativa Guvernului in contextul acestui plan consta in restabilirea increderii populatiei in actiunile Executivului si in oportunitatile de trai si de munca in Republica Moldova, precum si readucerea economiei pe o traiectorie de crestere durabila.

Planul prezinta un set de actiuni structurate la nivel de trei prioritati de baza interdependente: stabilizarea finantelor publice, relansarea activitatii economice si asigurarea unei protectii sociale eficiente si juste, ce urmeaza a fi realizate incepind cu ultimul trimestru al anului 2009 si pina la finele anului 2011.

Profunzimea crizei, la momentul actual, determina necesitatea implementarii unor actiuni eterogene - de crestere a impozitelor pentru acumularea veniturilor bugetare si de reducere a cheltuielilor pentru anumite sectoare neprioritare si categorii de populatie mai putin vulnerabile, in paralel cu masuri de diminuare a poverii fiscale si sustinere a persoanelor afectate.

Instrumentele pe care Guvernul isi propune sa le aplice pentru stabilizarea si relansarea economiei variaza de la masuri de stimulare a consumului si economiei pina la masuri de facilitare a accesului antreprenorilor la mijloace financiare ieftine; de la masuri universal acceptate pina la masuri mai putin populare, cu un caracter reformator, dar care sint cruciale in conditiile actuale.

Asigurarea unui compromis intre aceste actiuni si instrumente concurente depinde de atingerea urmatoarelor obiective: stabilizarea situatiei politice in tara; obtinerea suportului donatorilor in finantarea proiectelor si actiunilor de importanta majora, pentru care nu exista resurse financiare interne; transmiterea catre Guvern a "votului de incredere" din partea societatii pentru realizarea obiectivelor propuse.

Actiunile implementate in cadrul acestui plan vor avea menirea de a reanima organismul economiei, astfel incit in anul 2011 economia sa revina pe o pista ascendenta. Relansarea economiei va fi insotita de sporirea volumului productiei industriale, agricole si a serviciilor, a investitiilor straine directe, revigorarea comertului exterior, diminuarea deficitului bugetar si reducerea somajului.

Planul nu vine sa substituie programul de guvernare, Strategia Nationala de Dezvoltare, Agenda de politici pentru integrarea europeana sau alte documente de politici publice, ci le completeaza cu actiuni concrete si specifice, menite sa atinga obiectivele stabilite in cadrul strategic existent si in contextul actual al crizei.

sursa: Molpres