frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

A fost dat startul Campaniei naționale de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”

Peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din țară au fost, la 19 septembrie 2019, oaspeții Centrului de informare al UE/Euroclub ASEM, unde a avut loc primul eveniment din seria „EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой”, dedicat oportunităților de dezvoltare pentru tineri finanțate de UE. Prin această acțiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au lansat Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”.

Participanții au vizitat Expoziția proiectelor pentru tineri, finanțate de UE, au ascultat poveștile de succes ale eroilor campaniei - beneficiari și absolvenți ai programelor europene Erasmus+, eTwinning, EU4Youth, European Solidarity Corps ș.a. - și au aflat cum pot să acceadă ei înșiși la oportunitățile oferite de UE. Dovadă a faptului că orice vis este realizabil au fost și Tinerii Ambasadori Europeni, care le-au vorbit semenilor lor despre experiența pe care au trăit-o în acest proiect inedit - experiență despre care, în următoarele două săptămâni, ei vor povesti în zece școli din diverse regiuni ale Republicii Moldova, unde vor merge pentru a discuta cu tinerii de acolo despre posibilitățile oferite de UE.

„Erasmus+ este o întreagă viață într-un semestru, nu un semestru dintr-o viață”, spune Eugen Afanas, care grație acestui program a studiat la Universitatea din Oradea, România. Acum, el lucrează într-o companie IT din Chișinău, dar este convins că felul deschis în care privește astăzi lumea i se datorează și acestei experiențe. Acasă a revenit și Loredana Gamurari, care timp de 12 luni a studiat la Universitatea „Mykolas Romeris” din Vilnius, Lituania. În prezent, ea este angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar crezul ei e că lucrurile bune, însușite peste hotare, merită să fie preluate și de țara noastră.

Experiența este lucrul cel mai de preț pe care, după un an de voluntariat în Olanda, în cadrul European Solidarity Corps, l-a adus în țară și Elena Rudoi. Astăzi ea organizează activități de educație non-formală pentru tineri și este o promotoare activă a mobilității interculturale. Iar Daniel Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Republica Moldova, a reușit să-și pornească start-up-ul după ce a participat la un proiect Erasmus pentru educație antreprenorială...

 „Această campanie este deosebit de importantă, în special, în contextul situației curente din țară, când avem cu toții o fereastră de oportunitate pentru o reală schimbare. Elevii trebuie să învețe din experiențele tinerilor care au beneficiat deja de avantajele oferite de proiectele europene. Profesorii trebuie să cunoască și mai bine posibilitățile prin care pot avansa profesional și își pot ajuta elevii să capete încredere în forțele proprii și să se gândească la un viitor european pe care, împreună, îl putem construi aici, acasă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

„Este o inițiativă la care ținem foarte mult, pentru că tinerii sunt o prioritate- cheie pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova”, a menționat la rândul său ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră. „Vrem să aducem mai aproape de tineri informația și să vă oferim o viziune despre modul în care aceste oportunități pot fi utilizate în viața de zi cu zi - proiecte comunitare, mobilizare, activism civic, exemple de bune practici și povești de succes inedite. Să ilustrăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența UE în domeniul educației atât pentru elevi, studenți și cadre didactice, cât și pentru familiile lor, pentru comunitatea lor și pentru întreaga țară. Vom face acest lucru, venind în școala și universitatea dvs., dar și la Centrele de informare ale UE și Eurocluburile pe care le-am deschis în acești ani”, a spus dl Michalko.

Totodată, Ambasadorul Michalko dat asigurări că UE va susține, în continuare, modernizarea sectorului educațional din Republica Moldova. „Pentru orice țară, tinerii înseamnă viitorul. Noi vrem să fim alături de acest viitor, să-l ajutăm să crească și să se dezvolte întru beneficiul țării”, a subliniat ES Peter Michalko.

Scopul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.

Campania va dura până la 30 noiembrie și va avea trei elemente-cheie:

  • O lecție specială despre oportunitățile de educație oferite de UE, care se va desfășura în 1246 de școli și la care vor participa circa 330 de elevi din clasele din ciclul gimnazial și liceal;
  • Vizita echipelor de Tineri Ambasadori Europeni în zece localități din republică;
  • Discuțiile publice „EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой”, organizate în diverse școli și universități.

În cadrul acestora, tinerii vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.

Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este parte a unei campanii regionale cu același generic, desfășurată de Proiectul EU4Youth din cadrul Programului EU Neighbours East concomitent în toate țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, Campanie este implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Pentru a urmări activitățile din cadrul campaniei, accesați pagina https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola