Săptămâna "Zilelor dreptului de a şti" la Căuşeni



În cadrul săptămânii “Zilelor dreptului de a şti”, la Centrul de Drept Căuşeni, am organizat o dezbatere publică “Accesul la informaţie şi transparenţa decizională: legislaţie, realitate, perspective“, cu suportul Centrului “Acces-Info“, Consiliului Raional Căuşeni şi Asociaţiei “VICON” din satul Taraclia.

Au răspuns invitaţiei de-a lua parte la dezbatere mai mulţi funcţionari publici din raionul Căuşeni, vicepreşedintele raionului, Sergiu Gogu, specialişti de la Direcţia Generală Învăţământ, Tineret şi Sport, primari din mai multe localităţi din raion (Săiţi, Cârnăţeni, Plop-Ştiubei), dar şi reprezentanţii presei locale – redactorul-şef al ziarului raional “Căuşeni” şi echipa televiziunii locale “Stodio-L”.

În cadrul discuţiilor s-au adus în vizor cazuri concrete privind încălcarea accesului la informaţie în raionul Căuşeni. Primarul Căuşeniului, Anatol Zaremba, a refuzat de mai multe ori, inclusiv şi unui grup de tineri de la un liceu din oraş, să ofere informaţii despre terenurile publice şi de agrement din oraş, care , conform mai multor opinii,  au fost vândute. Participanţii la discuţie au semnalat lipsa de tranparenţă decizională în cadrul Primăriei Căuşeni. Situaţie e alta la nivelul Consiliului Raional, toate deciziile luate acolo făcându-se publice prin intermediul ziarului “Căuşeni” , care ajunge în toate localităţile din raion.

Pe viitor, primarii localităţilor prezenţi la dezbatere vor tipări materiale informaţionale cu deciziile consiliilor locale pentru a ţine la curent locuitorii comunelor lor cu gestionarea banilor publici şi restul deciziilor.

O altă idee lansată în cadrul discuţiilor a fost desfăşurarea unor instruiri cu profesorii de informatică din localităţile din raion pentru ca aceştia, la rândul lor, să-şi poată ghida elevii în ceea ce priveşte accesul la informaţie şi folosirea eficientă a resurselor de internet.

Au mai fost discutate aspecte legislative privind accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional, iar în următoarele zile  participanţii la această activitate vor învăţa şi pe alţii cum se scrie o cerere de informare, unde trebuie să fie adresată şi cum se procedează atunci când nu li se oferă informaţia solicitată.

Activităţi similare vor fi organizate şi în Orhei, Străşeni, Soroca. Mai multe detalii despre programul din Chişinău, vedeţi aici.

 

http://causenitv.wordpress.com