frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Jurnalismul de mediu: responsabilizăm cetățenii și contribuim la salvarea planetei

Tăierea ilicită a pădurilor, practicarea ilegală a vânatului și a pescuitului, arderea frunzișului, azbestul otrăvitor, gunoiștile neautorizate, gestionarea deșeurilor, poluarea apei și a aerului – acestea dar și alte probleme ale mediului ambiant au fost abordate în cadrul cursului „Jurnalismul de mediu” cu Lilia Curchi, redactoră coordonatoare la Revista „Natura” și directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.

Cursul a început cu o inițiere teoretică în jurnalismul de mediu. Instructoarea le-a vorbit studenților despre importanța acestui aspect al jurnalismului pentru întreaga societate, dar și despre jurnaliști, al căror rol, pe lângă cel de servire a interesului public, este de a scoate în prim plan probleme grave, de care cititorii poate nu sunt conștienți.

Dar cum poate un jurnalist să facă asta într-un climat dominat de știri politice și economice? Cum își convinge editorii că subiectele de mediu sunt la fel de importante ca cele politice și economice, și poate chiar mai importante? Cum își atrage cititorii care să fie interesați de astfel de subiecte? Cum informează și schimbă mentalități? Sunt întrebările la care tinerii au încercat să găsească răspunsuri, după ce au analizat o serie de articole pe teme de ecologie, au citit legi și regulamente și au studiat site-urile instituțiilor de stat și ale ONG-urilor de profil. „Pentru că, a menționat Lilia Curchi, suntem ceea ce respirăm, bem și mâncăm. Subiectele care explică în detaliu cum alegerile de zi cu zi influențează mediul și ne modifică starea de spirit și comportamentul trebuie să își facă loc pe agenda publică”.

Pentru a înțelege mai bine numeroasele probleme, aparent „invizibile”, cu care se confruntă populația, profesoara a organizat pentru studenți o vizită la Stația de sortare a deșeurilor din comuna Bubuieci. Cursanții s-au străduit să obțină cât mai multe informații utile de la fața locului, discutând cu Irina Balica, managerul Companiei ABS Recycling, ca mai apoi să realizeze o serie de materiale – articole, video, mici investigații – cu tematică ecologică. O altă vizită organizată în cadrul cursului a fost la ONG „Pomul Vieții”, unde jurnaliștii în devenire au dezbătut subiecte legate de utilizarea deșeurilor alimentare, realizarea bio humusului ș.a.

jurnalism mediu colaj

În opinia studenților ȘSAJ, cursul „Jurnalismul de mediu” este unul de responsabilizare a cetățenilor și de salvgardare a sănătății planetei. Corina Șeremet menționează următoarele: „În cadrul cursului jurnalism de mediu am învățat nu doar cum să abordăm subiecte de mediu, dar și cum să fim cetățeni responsabili. Dacă unul dintre rolurile jurnalismului este de a educa societatea, cred că jurnalismul de mediu ar face-o cel mai bine. Cu cât mai mult se va aborda problema mediului în presă, cu atât mai educată va fi societatea”. Colega ei, Livia Gaitur, crede că datorită acestui curs a devenit mai atentă la sortarea deșeurilor. „Cred că doar atunci când vezi cum oamenii lucrează la sortarea deșeurilor înțelegi că pe tine, de fapt, nu te costă nimic să sortezi, iar pe ei îi ajută foarte mult. Acest curs a fost unul destul de interactiv, pentru ca am petrecut mai mult timp pe teren. Totodată a fost un curs atât jurnalistic cât și educativ”, a mai spus Livia.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola