Record: În 2019 veniturile pe carduri vor depăși volumul total al încasărilor cash
În 2019 veniturile totale ale moldovenilor se vor cifra la 67 miliarde de lei. Însă o mare parte din venturi moldovenii le încasează din economia neobservată. Or, statul ar fi dorit ca toate încasările să fie din economia observată. Unul din instrumente este plata pe cardul bancar. Or, în 2019 veniturile pe carduri pentru prima dată vor depăși volumul încasărilor cash, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Acum zece ani încasările cetățenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25%, iar în prezent acestea ajung la 50% din totalul veniturilor încasate de moldoveni. Cea mai mare pondere a plăților oficiale – 80% (îndemnizații sociale, pensii, alocații) se fac pe card.
”În ceea ce privește cheltuirea banilor. Tradiția se menține, moldovenii primesc salariul pe card după care merg la bancomat și-l scot cash. Altfel spus, casierul de la întreprindere s-a mutat la bancomat. Un detaliu important este că în 2018 totalul plăților moldovenilor s-a cifrat la 120 miliarde de lei dintre care cu cardurile bancare au cheltuit 7 miliarde de lei sau 6%. Tendința plăților cu cardul e în creștere, în anul curent cifra va crește, iar în 2020 moldovenii vor achita 20% cu cardul din total plăților” a spus Ioniță.
Până în anul 2010 plățile cu cardul bancar se cifrau la un miliard de lei, iar în 2018 au crescut de 12 ori la 12 miliarde de lei. În 2019, potrivit prognozei, plățile vor ajunge la 17 miliarde de lei. Cel mai interesant este că din 2010 până în 2016 moldovenii achitau cu cardul preponderent în străinătate, dar trecerea plăților, serviciilor pe filiera electronică a favorizat plățile electronice în interiorul țării.
Potrivit economistului, de asemenea au fost încurajați agenții economici să achite salariile pe card și agenții economici - obligați prin lege să asigure cetățeanului serviciul de plată cu cardul. Însă apare o problemă, cei care asigură cu terminale de plată sunt companii – băncile comerciale, iar Guvernul a obligat prin lege agenții economici să procure de la alt agent economic (băncile) un serviciu. Astfel, statul a obligat agenții economici să achite comisioane foarte mari băncilor care prestează serviciul. De aceea, tot statul în condițiile în care cea mai mare parte a banilor sunt cheltuiți pe teritoriul Republicii Moldova, are obligația de a crea un sistem de plăți național pentru diminuarea comisionului plătit de business, dar și să reglementeze relația dintre bănci și comercianți.
În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că în următorii ani plățile cu cardul vor ajunge la 25% din totalul plăților, iar încurajarea achitărilor cu cardul va duce la diminuarea economiei tenebre și a evaziunii fiscale.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactați responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.