Organizatiile pentru drepturile omului din Republica Moldova creeaza un front comun contra torturii



Promo-Lex, CReDO, Institutul pentru Drepturile Omului si Amnesty International Moldova au declarat public pe 16 aprilie 2009, ca au creat un grup de initiativa privind crearea Aliantei Contra Torturii din Moldova (ACT Moldova). Misiunea ACT Moldova este de a asista victimele practicilor inumane si degradante, precum si de a promova edificarea unei societati fara tortura. Declaratia oficiala de lansare a initiativei a fost facuta in cadrul mesei rotunde „Democratia in pericol: in ce masura se respecta drepturile omului in Republica Moldova".

Scopul mesei rotunde a fost de a pune in discutie respectarea drepturilor omului in contextul evenimentelor post-electorale. La intrunire au participat peste 60 de persoane, printre care avocati parlamentari, reprezentanti ai Procuraturii Generale, Departamentului Institutii Penitenciare, Ministerului Afacerilor Interne, precum si ai organizatiilor internationale, societatii civile si mass-media.

Directorul CReDO, Serghei Ostaf, a subliniat ca actiunile politiei in contextul manifestatiilor de dupa 5 aprilie 2009 sunt incoerente: „Inactiunea politiei, care s-a limitat la spectator pasiv in momentul escaladarii violentelor si in special in momentul vandalizarii Parlamentului, este de neinteles. Recurgerea la forta excesiva si abuziva vizavi de manifestantii pasnici prin retineri si tratamente brutale nu-si gaseste justificarea intr-un stat de drept. Se vrea oare a crea panica si frica in societate?". Ostaf sustine ca exista probe video colectate de catre societatea civila si de catre autoritatile publice, care permit reconstruirea cu exactitate a evenimentelor din 6 si 7 aprilie, inclusiv actiunile fiecarei parti.

CReDO a elaborat o schema desfasurata, in timp, a manifestatiilor, cu evidentierea specificului comportamentului tuturor actorilor implicati: politie, protestatari pasnici, persoane care au vandalizat institutiile publice. „Putem afirma cu certitudine ca politia nu a actionat ferm si adecvat in cadrul evenimentelor din 7 aprilie. Recomandam crearea unei Comisii pentru stabilirea exacta a evenimentelor din 7 aprilie, dezvoltarea capacitatilor politiei de a aplica in practica Legea cu privire la intruniri publice, realizarea programelor de instruire cu manifestantii privitor la desfasurarea intrunirilor publice.", accentueaza Serghei Ostaf.

În valtoarea arestarilor in masa, care au demarat in noaptea din 7 spre 8 aprilie, au fost prinse si persoane nevinovate, sustine presedintele Promo-Lex, Ion Manole. Avocata Lilia Prodan, care a reprezentat in instanta mai multe persoane acuzate de provocarea dezordinii in masa, jaf s.a., este de aceeasi parere. „Întreaga responsabilitate pentru ce s-a intamplat si ceea ce continua se intample le apartine autoritatilor. Nimic nu va justifica si nu va musamaliza asta." Potrivit avocatei, „s-au intreprins presiuni din partea autoritatilor asupra apararii. [...] Am vazut la sectiile de politie zeci de persoane, care stateau ca la conveier, asteptand sa li se elibereze mandat de arest. Acum vin de la Curtea de Apel, unde am vazut acelasi conveier, care asteapta decizia de punere in libertate."

La randul sau, directorul executiv al Amnesty International Moldova (AIM), Evghenii Golosceapov, afirma ca intentia presedintelui in exercitiu Voronin de a amnistia tinerii este ilegala, deoarece amnistia se aplica doar in baza legii adoptate de catre Parlament, dar nu in baza declaratiilor Presedintelui. Totodata, amnistia presupune gratierea din partea statutului a persoanelor vinovate, sau recunoscute vinovate de comiterea anumitor infractiuni. Golosceapov accentueaza ca in cazul represiunilor politiei se observa o tendinta de discriminare pe criterii de varsta, in special a studentilor. „Nimic nu poate justifica tortura. Politistii care si-au permis sa aplice tortura sunt infractori.", a mai adaugat el. Prezentarea reprezentantului AIM a culminat cu tinerea unui minut de reculegere pentru victime. De mentionat ca reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a refuzat sa se solidarizeze cu acest gest.

„Eu va rog sa nu dramatizati situatia. Condamnam categoric tortura. Daca un colaborator al politiei si-a permis sa faca asta, va fi tras la raspundere.", a afirmat seful Directiei generale ordine publica din cadrul MAI, Petru Corduneanu. Reprezentantul Procuraturii Generale, Valeriu Dragan, a asigurat ca procurorii fac tot ce le sta in puteri pentru a se autosesiza in cazurile de tortura, inclusiv in a celor spicuite din media nationale si locale. Potrivit lui, la ora desfasurarii mesei rotunde, au fost inregistrate 20 de cereri care denunta maltratarea de catre politisti.

83 58 08 - acesta este numarul AIM la care cetatenii pot reclama cazuri de tortura si detinere ilegala.

Directorul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria" Ludmila Popovici sustine ca unele persoane arestate, suspectate ca au avut legatura cu manifestarile de protest postelectorale, sunt supuse unei torturi groaznice, „Coridorul mortii": „Din relatarile tinerilor, mi s-au confirmat banuielile ca acest Coridor este real. Aceste actiuni trebuiesc elucidate pana in cele mai mici detalii. Accentuez ca semnele de tortura nu sunt intotdeauna vizibile, fiindca sunt si tehnici psihologice de intimidare, care au un impact la fel de nefast. Cert este ca urmarile torturii se resimt toata viata, uneori exprimandu-se in patologii greu de tratat."
Ombudsmanul Anatolie Munteanu a propus ca genericul mesei rotunde sa fie „Condamna violenta!". „Ma refer la violenta fata de politisti, aplicata de politisti, intre actorii implicati, inclusiv verbala.", a precizat avocatul parlamentar.

Secretarul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte „Coalitia 2009", Nicolae Panfil, a declarat ca in corpore, cele 70 de ONG-uri constituente ale Coalitiei au aderat la ACT Moldova.

ACT Moldova recomanda astfel ca fiecare actor, fie medic sau politist, sa-si faca meseria cu profesionalism. În jurul fiecarei victime a torturii trebuia creata o retea de sprijin, formata din rude, medici, avocati. Printre alte recomandari, se numara si indemnul pentru mediile de informare, in special IPNA „Compania Teleradio-Moldova", de a reflecta echidistant si de a sprijini dialogul social.

Precizam ca evenimentul de formare a Aliantei Contra Torturii din Moldova a fost facilitat de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul".

Pentru informatii suplimentare, contactati:
Promo-Lex, Ion Manole, presedinte, tel.: (+373-22) 44-96-26, promolex@ong.md, promolex@yahoo.com, www.promolex.ong.md.
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Serghei Ostaf, director executiv, tel.: (+373-22) 21-28-16, ostaf@credo.md, www.credo.md.
Institutul pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, director executiv, tel.: (+373 22) 838 408, vanujereghi@yahoo.com.
Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, director executiv, tel.: (+373-22) 27-41-22, info@amnesty.md, www.amnesty.md.