ONG-urile din domeniul persoanelor cu dizabilitati sint instruite sa faca advocacy



mtibuleac-doc1În perioada 10 martie - 4 aprilie 2009, Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, organizeaza la Balti, Chisinau si Cahul o serie de seminare de instruire axate pe practicile de advocacy si Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Cursurile sint destinate organizatiilor care activeaza in domeniul persoanelor cu dizabilitati din Republica Moldova. Scopul acestora este de a dezvolta abilitatile de lucru in retele de advocacy, planificarea si implementarea activitatilor de advocacy, precum si cunoasterea principiilor Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, organizatiilor le vor fi prezentate obiectivele Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si vor fi discutate modalitatile de implicare a acestora in activitatile Initiativei.

Doinita Guci, cadru didactic de sprijin pentru copii cu dizabilitati al Centrului de Zi „Speranta" din Chisinau, considera ca trainingurile de acest gen constituie un prilej benefic ca organizatiile din domeniul dizabilitatii sa-si faca auzite bunele practici inregistrate in organizatiile lor. „Eventual acestea pot fi preluate si puse pe agenda organizatiilor partenere. Este sesizabil faptul ca organizatiile lucreaza in mare parte in cadrul proiectelor individuale, iar intrunirea  lor intr-un astfel de training i-a pus la masa de lucru si au elaborat o agenda preventiva in cadrul Initiativei." Doinita Guci a mai mentionat ca, prin urmare, la acest gen de traninguri se simte forta de coalizare a ONG-urilor, a actiunilor acestora si a bunelor practici."

Acum doi ani, pe 30 martie, Republica Moldova a semnat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, astfel afirmindu-si ferm dorinta de a adera la principiile ei si de a le pune in practica. Pentru a determina ratificarea acestui document juridic, la 2 decembrie 2008, 14 ONG-uri ce activeaza in domeniul persoanelor cu dizabilitati au lansat Initiativa pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. În acest scop, Initiativa si-a propus sa mobilizeze toate ONG-urile din acest domeniu, societatea civila in intregime si cetatenii de rind.

Initiativei pentru ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor se desfasoara  cu sprijinul financiar al Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si al Fundatiei Soros-Moldova (FSM)

La moment la Initiativa au aderat 48 de ONG-uri din domeniu, iar 4879 de cetateni din Republica Moldova au semnat deja petitia in sprijinul ratificarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Autor: Mariana Tibuleac

http://initiativa.wordpress.com