Spitalul Raional Orhei a fost vizitat de o delegație a Ambasadei Suediei în Republica Moldova
Astăzi, 18 mai 2017, IMSP Spitalul Raional Orhei, a fost vizitat de reprezentanții Ambasadei Suediei în Ucraina și Republica Moldova - în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" implementat de către ADR Centru cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Delegația de 12 persoane a fost însoțită de reprezentanții ADR Centru, administrația IMSP Spitalului Raional Orhei și reprezentanții CR Orhei.
În cadrul întrevederii, dna Palanciuc, a prezentat instituția și etapele modernizării acesteia în urma implementării numeroaselor proiecte cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei prin ADR Centru.
Importanța implementării proiectelor a fost menționată și de vicepreședintele raionului Orhei, dl Dorin Zghibarța „este o comoditate în prim plan pentru pacienți - nu doar din Raionul Orhei, dar și pentru cei din raioanele vecine, care beneficiază de serviciile Spitalului Raional Orhei".
La spitalul raional Orhei, la moment se implementează proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei" în cadrul căruia vor fi efectuate lucrări de izolarea pereţilor blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planşeului subsolului.
Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 8 670 960,00 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) au fost solicitați 8 070 960,00 lei, iar contribuția din partea aplicantului fiind de 600 000,00 lei.
Pentru acest an Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din FNDR suma de 3 milioane lei. Astfel, după selectarea antreprenorului se va purcede la inițierea propriu-zisă a lucrărilor planificate pe o durată de 12 luni.
Tot aici Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalarea a trei puncte termice la trei blocuri ale spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, instalarea punctelor termice individuale dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.