Cu suportul Uniunii Europene peste 650 de elevi și profesori din municipiul Strășeni vor beneficia de condiții mai bune de învățământ
În municipiul Strășeni au fost lansate lucrările de construcție pentru proiectul finanțat de Uniunea Europeană (UE) privind îmbunătățirea serviciilor de eficiență energetică (EE) a Liceului „Ion Vatamanu". Scopul proiectului este asigurarea elevilor și personalul didactic al Liceului cu condiții mai bune de învățământ.
La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), autorităților publice locale, companiilor de construcții, locuitori ai municipiului Strășeni dar și societatea civilă, inclusiv mass-media.
Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Astăzi facem primul pas către îmbunătățirea condițiilor de studiu și de muncă pentru aproximativ 650 de elevi și profesori de la liceul „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni. Mă bucur că, în acest fel, Uniunea Europeană contribuie o dată în plus la sporirea calității vieții oamenilor din Republica Moldova. Eficiența energetică, pe care Uniunea Europeană o promovează pe scară largă și în același timp cu acțiuni concrete, înseamnă, înainte de toate, un mediu sănătos, care aduce beneficii tuturor; resurse și bani economisiți, care pot fi utilizați pentru investiții și dezvoltare, precum și diminuarea dependenței energetice a țării și a costurilor pentru oameni. Sunt încrezător că această inițiativă a Uniunii Europene va continua să aducă rezultate și în alte localități și beneficii concrete pentru cetățeni".
Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Eficiența energetică este un sector cheie al Cooperării Germane pentru Dezvoltare. Protecția mediului, protecția climei și economisirea resurselor sunt aspectele importante în acest context, inclusiv din considerente financiare. Proiectul de eficientizare energetică a Liceului „Ion Vatamanu" din municipiul Strășeni a luat naștere în urma unui proces participativ de planificare regională și de identificare a priorităților, susținut de Uniunea Europeană și Germania, în parteneriat cu structurile de dezvoltare regională locale și GIZ Moldova. Lucrări de eficiență energetică planificate în cadrul Liceului vor crea cu siguranță un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea și creșterea generațiilor de elevi, inclusiv vor contribui la un mediu de învățământ mult favorabil".
Dorin Andros, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Proiectele focusate pe îmbunătățirea nivelului serviciilor de aprovizionare cu apă, precum și cele de eficientizare energetică au fost posibile cu suportul consistent al partenerilor de dezvoltare din UE și prin implicarea activă a autorităților publice centrale și locale. În acest context, din numele Guvernului Republicii Moldova țin să exprim înalta gratitudine partenerilor externi pentru aceste proiecte, care au drept scop să îmbunătățească standardele și condițiile de realizare a procesului de studiu pentru cei peste 650 elevi și profesori ai acestui Liceu".
Lucrările de construcții în cadrul proiectului sus-menționat vor include:
- § Renovarea acoperișului și izolarea pereților exteriori a clădirii,
- § Înlocuirea geamurilor și reabilitarea sistemului de încălzire interior,
- § Asigurarea cu apă caldă menajeră și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției.
Valoarea totală a proiectului privind „Sporirea eficienței energetice a Liceului „Ion Vatamanu" din municipiul Strășeni constituie 1,2 milioane Euro, dintre care 1,1 milioane Euro acordați de UE, și 102 000 Euro - contribuție locală. Numărul total de beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori și angajați auxiliari ai Liceului.
Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului „Ion Vatamanu" din municipiul Strășeni este finanțat de Uniunea Europeană. Acesta este implementat în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul German (BMZ).
#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa