Jumătate dintre moldoveni cred că UE ajută țara, dar corupția rămâne principala problemă
Cetățenii percep Uniunea Europeană în calitate de principal partener de dezvoltare al țării, iar pe cancelarul german, Angela Merkel, drept cea mai influentă persoană din spațiul european. Corupţia, salariile, pensiile şi locurile de muncă sunt principalele probleme care îngrijorează populația. Acestea sunt rezultatele cercetării People Watch, executate de „CBS-AXA”, la comanda Institututului IDIS „Viitorul”.
Sondajul People watch a fost făcut pe un eșantion de 1 091 persoane în perioada 7 - 25 aprilie curent.
Astfel, 52% dintre respondenți au declarat că UE ajută cel mai mult Republica Moldova, urmată de România – 23%, Rusia – 17% și SUA – 12,1%. Aproape două treimi dintre respondenți au spus că resursele financiare ar trebui să fie îndreptate pentru dezvoltarea economiei astfel încât acestea să creeze cel mai mult folos pentru cetățeni și țară. Totodată, doar 17% dintre cetățeni au afirmat că în localitatea lor s-au implementat proiecte de construcție și reparație a drumurilor și podurilor și aproape o treime au spus că finanțator este Uniunea Europeană.
Datele sondajului arată o tendință îngrijorătoare a situației din țară în condițiile în care 75% respondenți consideră că Republica Moldova merge într-o direcție greșită față de 14% care cred că țara merge într-o direcție corectă. Circa 62% dintre participanţii la sondaj - nu sunt prea mulțumiți ori deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, în timp ce 14,3% sunt mulțumiți. Datele sondajului mai arată că sărăcia a crescut în ultimii ani, astfel încât cca 73,6% din cei chestionați sunt în pragul disperării, urmare a mijloacelor precare de existență și 8,2% care se găsesc bine plasați în vârful piramidei bunăstării.
Evoluțiile politice arată și anumite surpize. Sondajul relevă că 54,5% din populație nu are încredere nici într-un politician cunoscut din Republica Moldova, de două ori mai mare față de ratingul celui mai popular politician. Dintre politicienii actuali, Igor Dodon se menține cu o cotă de încredere de 22%, urmat de Maia Sandu cu 6,2%. Votul uninominal, promovat cu foarte multă insistență în 2017 este agreat numai de un sfert dintre participanții la sondaj. Votarea pe liste de partid este agreată de 33,8% dintre moldoveni.
Cercetarea lansată astăzi de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a inclus totodată și o serie de chestiuni ce se referă preferințele politice ale moldovenilor. Sondajul național a fost administrat de Compania CBS Axa în perioada 7 - 25 aprilie pe un eșantion de 1091 de persoane cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.
Publicația poate fi descărcată aici.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.