Noi modele de pregatire pentru liberare



Anual, circa 2000 persoane se elibereaza din detentie. Dupa o perioada indelungata de detentie, majoritatea celor care ies la libertate nu dispun de lucruri elementare: acte, loc de trai, cunostinte despre activitatea institutiilor sociale si celor publice. Cel mai ghrav este ca multi dintre ei au pierdut relatiile cu familia, iar recuperarea actelor de identitate este un obstacol care ii impiedica sa-si gaseasca un loc de munca, sa beneficieze de servicii medicale etc. Astfel ca gradul de recidivare in Republica Moldova este de 60%, cu 10 la sduta mai mult decat in tarile Uniunii Europene. Pe de alta parte, societatea este reticenta la problemele cu care se confrunta persoanele eliberate din detentie, de cele mai multe ori evitandu-le sau chiar invinuindu-le, a cata oarta, de cele savarsite candva. 

Strandardele internationale in domeniul executarii pedepselor, detentia este numita ca perioada de educare a persoanei. Reeducarea detinutilor si pregatirea acestora pentru liberare trebuie sa inceapa din momentul inceperii perioadei de detenteie. În ce masura aceste standarde sunt valabile in Republica Moldova, iar reeducarea si pregatirea pentru libertate este o prioritate a autoritatilor centrale si a societatii civile puteti afla de la Igor Cepraga, sef al Directiei Activitate Educativa, Psihologica si Asistenta Sociala din cadrul Departamentului Institutii Penitenciare si de la reprezentantii Institutului de Reforme Penale. 

Reprezentantii mass-media pot dicuta despre modul de pregatire pentru liberare a persoanelor detinute, cu angajatii Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova, in cadrul atelierului de lucru cu genericul „Noi modele de pregatire pentru liberare". 

Evenimentul va avea loc in incinta Hotelului Turist pe parcursul zilei de joi si vineri (26-27 februarie, curent). 

IRP asigura suportul pentru reprezentantii mass-media in identificarea unor persoane care au trecut prin experienta integrarii sociala post-detentie. 

Persoane de contact:

Dorina Ardeleanu,

coordonator de proiect IRP.

GSM: 069711675

Leonid Voloh,

coordonator de proiect IRP,

GSM: 069083690

Tatiana Solonari,

PR manager IRP.

GSM: 069377215