Judecatori din a caror vina Moldova a pierdut la CEDO au primit medalii



Asociatia „Juristii pentru Drepturile Omului" a facut publica joi, 19 februarie, o lista de judecatori din a caror vina Moldova a pierdut in 2008 dosare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Asociatia a publicat pe site-ul sau (lhr.md) liste similare pentru anii 2006 si 2007, transmite Info-Prim Neo. „Am vazut schimbari: unele persoane care figurau mai des in liste au crescut in functie si au primit medalii. Nu radeti!", a spus presedintele asociatiei, Vitalie Nagacevschi, solicitat sa comenteze ce observatii a permis intocmirea acestor liste pe parcursul anilor. „Va dau un exemplu concret: Vera Macinskaia", a spus avocatul.

Colegul sau, Vlad Gribincea, a spus ca exista totusi un caz cand un judecator de la Curtea de Apel Chisinau nu a fost promovat la Curtea Suprema de Justitie pe motiv ca a pronuntat hotarari contrare Conventiei Europene. „Dar acestea sunt cazuri singulare", a precizat Gribincea.

Cei doi juristi insista ca nu listele lor ar trebui sa influenteze cariera judecatorilor, considerand ca dosarele penale ar fi mai eficiente. „Daca vreo 30 de judecatori vor fi eliberati din functie pe baza dosarelor penale echitabile, va asigur ca imaginea justitiei moldovenesti va spori in ochii persoanelor, iar ceilalti judecatori nu se vor mai simti atat de impunisabili", a spus Vlad Gribincea.

La 6 februarie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicolae Clima, a declarat la adunarea anuala a judecatorilor, referindu-se la relatia presa-justitie: „Presa trebuie sa cultive o cultura corecta in societate despre justitie si sa nu promoveze o abordare agresiva a justitiei cu tendinte de fraudare, de coruptizare totala a sistemului". Întrebat de reporterul Info-Prim Neo ce mai poate face presa pentru imbunatatirea imaginii justitiei, Vitalie Nagacevschi a spus: „ nu cred ca aceasta sarcina ii revine presei. Îmbunatatirea imaginii ii revine insasi puterii judecatoresti. Nu trebuie sa spargi oglinda, daca ai o mutra stramba".

Presedintele CSM Nicolae Clima este si judecator la Curtea Suprema de Justitie. El figureaza de patru ori pe lista „Juristilor pentru Drepturile Omului" pentru ca a pronuntat sentinte din care cauza contribuabilii moldoveni au trebuit sa plateasca despagubiri reclamantilor la CEDO.

Pe lista asociatiei exista nume de judecatori de la Curtea Suprema de Justitie: Dumitru Visterniceanu, Vera Macinskaia, Sveatoslav Moldovan, Anastasia Pascari sau Raisa Botezatu, care au participat la pronuntarea a cel putin doua decizii de judecata, condamnate ulterior de CEDO.

În 2008, Moldova a platit despaguri in urma deciziilor CEDO in suma de 9,7 mln euro, in timp ce intregul buget destinat justitiei a fost de 8,1 mln euro. „Justitia ieftina costa scump", a spus Vlad Gribincea, adaugand ca Moldova plateste cele mai mari despagubiri pe cap de locuitor intre toate tarile membre ale Consiliului Europei.

Lista Juristilor pentru Drepturile Omului a fost intocmita in baza informatiilor detinute de avocatii care au reprezentat reclamantii la Curte si in baza hotararilor Curtii Europene. Ea este incompleta si ar putea contine inexactitati, se spune intr-un comunicat de presa al Asociatiei „Juristii pentru Drepturile Omului".

 

www.info-prim.md