Desfășurarea proiectului “Comunitate trează şi sigură” în nordul și sudul ţării



În lunile iunie și iulie ale anului curent, proiectul “Comunitate trează şi sigură”,din cadrul "FIA Action for Road Safety Programme"a fost lansat cu succes în zonele Nord și Sud ale țării. 

Astfel, pe data de 3 iunie, la Soroca, A. O. Automobil Club din Moldova împreună cu Inspectoratului Naţional de Patrulare, au organizat prima întîlnire din cadrul proiectului, la care au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale ale oraşului Soroca, ale localităţilor Căinarii Vechi şi Rubleniţa, precum și ai școlilor auto din regiune.

1kj

Întrunirea a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile șofatului în stare de ebrietate, promovarea comportamentului sigur în trafic și respectarea regulilor de circulație, ceea ce va permite creșterea nivelului de implicare și responsabilizare a autorităților locale și lucrul cu reprezentanții societății civile la nivel regionl și rural.

Ulterior, pe parcursul lunii iunie, în raionul Soroca s-au desfășurat mai multe acțiuni de sensibilizare din cadrul campaniei “Comunitate trează și sigură”.

1351628

Astfel, pe 24 iunie, în localitățile Rublenița și Căinarii Vechi a loc o acțiune de informare a șoferilor cu privire la securitatea în traficul rutier, cu participarea angajaților Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), voluntarilor și  reprezentanților Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia” și mass mediei locale. Aceștia au înmânat șoferilor și trecătorilor pliante care conțineau informații cu privire la pericolele șofatului în stare de ebrietate, pedepsele contravenționale și penale prevăzute de legislația în vigoare, precum și o serie de sfaturi despre cum să ajungi acasă în siguranță.

IMG 169

Pe 26 iunie, la Soroca, poliţia de patrulare, împreună cu un grup de voluntari ai Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia” au  organizat un flashmob, în cadrul căruia au împărţit materiale informative şi au purtat discuţii cu şoferii, promovând ideea că alcoolul şi volanul sunt incompatibile. Totodată, voluntarii, le-au atras atenţia şoferilor asupra pericolul şofatului în stare de ebrietate, prin desene şi mesaje scrise pe placate, pe care le-au afişat de-a lungul traseului. Iar mai multe pliante informative au fost lăsate de către voluntari, pe parbrizele maşinilor parcate pe străzile centrale ale oraşului Soroca.

La 5 iulie curent, proiectul “Comunitate trează şi sigură” a fost lansat în regiunea de sud a țării, la Cahul. La eveniment au participat angajaţii Automobil Club din Moldova, ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, precum şi reprezentanţii Autorităţilor publice locale din oraşul Cahul, localitățile Colibaș și Slobozia Mare. De asemenea, în vederea diminuării numărului accidentelor rutiere produse din cauza consumului de alcool la volan, au fost implicate școlile auto și reprezentanții mass-media din regiune.

1358

Pe tot parcursul lunii iulie, în zona de sud a țării, au fost desfășurate acțiuni de informare a conducătorilor auto despre riscurile șofatului în stare de ebrietate, promovarea comportamentului corect în trafic și respectarea regulilor de circulație.

Precizăm că activități de acest gen vor fi desfășurate în luna august și în raionul Hâncești și Congaz (în afara concursului), iar rezultatele vor fi analizate și prezentate în toamnă. Tot atunci se va stabili care este cea mai sigură și trează localitate în cadrul competiției dintre localitățile implicate.

 Amintim că această campanie se desfășoară sub egida Federației Internaționale a Automobilismului și Fundației FIA, și este o continuare a campaniei – pilot realizată în anul 2015 în cadrul proiectului TRACECA Road Safety II –„Alcoolul și volanul – Cocktail mortal!”.

Află mai mult:

https://odn.info.md/social/2016/06/24/14912_impreuna-pentru-siguranta-in-trafic

https://odn.info.md/social/2016/06/27/15075_flashmob-alcoolul-si-volanul-nu-sunt-compatibile-foto

https://goo.gl/AdRiv2 

Galerie foto:

https://goo.gl/W9HIAW

Video:

https://play.md/2426795

https://www.youtube.com/watch?v=eFaDzmEjlL4