Copii din Moldova transmit un mesaj secretarului general al ONU



Organizatia Mondiala a Copiilor Talentati (OMCT), cu sediul la Chisinau, a transmis luni, 8 decembrie, un mesaj secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, cu ocazia aniversarii a 60-a de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, marcata la 10 decembrie, transmite Info-Prim Neo.

La initiativa organizatiei, circa 200 de copii au format, un „lant viu” pe strada 31 august, in perimetrul strazilor Banulescu Bodoni si Sfatul Tarii, si au transmis din mana in mana plicul cu mesajul catre secretarul general ONU. Solicitati de Info-Prim Neo, majoritatea copiilor, elevi la diferite scoli si licee din capitala, au spus ca nu cunosc motivul pentru care participa la aceasta actiuni, fiind scosi in strada de profesori.

Pe de alta parte, presedintele OMCT, scriitoarea Renata Verejanu, a declarat presei ca la actiune au participat 1000 de voluntari OMCT de la diferite scoli, care au acceptat sa vina in pofida p loii si frigului de afara. Potrivit Renatei Verejanu, prin acest mesaj OMCT a dorit sa transmita ca „in Moldova societatea civila si presa cunoaste Declaratia Universala a Drepturilor Omului si ia atitudine fata de incalcarile prevederilor ei”. „Vrem sa transmitem gandul ca prin comunicare, unindu-ne eforturile, putem schimba ceva”, a spus scriitoarea.

La Casa ONU de la Chisinau, plicul a fost receptionat de Edwin Berry, consilier ONU pentru drepturile omului in R. Moldova. Edwin Berry a amintit ca Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata la 10 decembrie 1948, a fost primul document, care enumera punctual drepturile fiecarui cetatean. „Declaratia universala este documentul cel mai tradus din istoria tratatelor internationale. Este documentul care a stat la baza a mai bine de 90 de constitutii nationale”, a spus Berry. El a precizat ca din cele noua instrumente ale declaratiei, Moldova a semnat cinci si este pe ca le sa semneze inca doua.

Organizatia Mondiala a Copiilor Talentati este o retea care include, potrivit site-ului OMCT, peste 40 de ONG-uri de nivel local, national si international. Organizatia are statut participativ la Consiliul Europei. A lansat in 1993 Caravana Culturii Pacii la nivel national si in 1995 – la nivel international.

www.info-prim.md