Primarii din 30 de localităţi vor discuta online despre cum să comunice eficient cu cetăţenii



Primarii din 30 de localităţi din R. Moldova merg într-o vizită la primarul c. Larga (Briceni) pentru a învăţa cum să comunice eficient cu cetăţenii. Discuţiile dintre primari vor fi transmis online pe site-ul primăriei Larga - www.larga.md, începând cu ora 11.00.

Primarul c. Larga, Radu Urechean a fost rugat de mai mulţi edili din ţară să le explice soluţiile tehnice şi conceptuale pe care le aplică în primăria Larga mai bine de un an pentru a fi mai aproape de cetăţeni. “Totul este foarte simplu: am creat site-ul localităţii unde actualizăm permanent rubrica de noutăţi şi transmitem online şedinţele consiliului local pentru ca locuitorii din comună, agenţii economici care participă la licitaţii sau migranţii plecaţi din Larga să fie la curent cu deciziile votate de consilierii locali. De asemenea, transmitem SMS-uri locuitorilor din comună şi tipărim lunar buletinul informativ. Toate acestea ca cetăţenii să aibă la dispoziţie mai multe canale pentru a se informa despre activităţile din cadrul primăriei şi viaţa localităţii”, a declarat Radu Urechean.

Olesea Cazacu, coordonator proiecte în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată susţine că este prioritar ca primarii să înţeleagă importanţa comunicării cu cetăţenii. “Ne-am propus să diseminăm experienţa pozitivă a primarului de la Larga, care este un pioner în a “deschide uşile” primăriei către cetăţeni. Toate acestea ca să stimulăm şi alţi edili să vorbească oamenilor din localitate în condiţiile în care tehnologiile informaţionale le pot fi de un real folos în acest scop. Or, transparenţa în procesul decizional este un element important al dezvoltării oricărei comunităţi”, susţine Cazacu.

Merită de menţionat că cetățenii din RM, în proporție de 75%, se consideră puțin informați despre procesul decizional la nivel local. Totodată, 50 la sută din populaţia rurală deţine computere şi are acces la Internet, iar 85 la sută dintre aceştia au Internet la domiciliu. Aceste date se conţin în studiul “Servicii publice administrative prestate la nivel local: diagnostic și oportunități de e-transformare”, realizat la iniţiativa PCDLI în aprilie 2014, în 30 de comunităţi-ţintă.

Vizita de studiu este organizată de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Pentru informații suplimentare: Tatiana Solonari, consultant comunicare PCDLI (PNUD-Moldova), tatiana.solonari@undp.org, 069377215.