Casele de copii de tip familial vor participa la tabara de vara Protectie si siguranta



Cele 55 de case de copii de tip familial (CCTF) din Moldova si trei familii „foster” (asistenta parentala profesionista), unde se educa peste 175 copii cu varsta de pana la 16 ani, vor participa la o tabara de vara cu genericul “Protectie si siguranta”. Evenimentul va avea loc in perioada 5-7 august la Centrul de odihna pentru Copii si Tineret „Prietenia” din comuna Cosnita, raionul Dubasari, transmite Info-Prim Neo.

Tabara este desfasurata de catre organizatia CCF Moldova – copil, comunitate, familie cu suportul financiar al HHC UK (Hope and Homes for Children) din Marea Britanie si Misiunea OSCE in Moldova. Organizatorii si-au propus sa sprijine serviciul de CCTF si necesitatile copiilor si ale parintilor din acest serviciu. Organizatiile considera ca aceasta tabara va raspunde atat la nevoile de odihna si distractie ale copiilor, cat si necesitatilor parintilor-educatori, cu scopul instruirii cont inue in activitatea de educatie si protectie a copiilor aflati in ingrijire, asigurand respectarea drepturilor fundamentale pentru fiecare copil.

Cristian Postu, asistent social in cadrul CCF Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo ca programul taberei va cuprinde activitati pentru copii, parinti-educatori si asistenti parentali profesionisti si se va axa pe jocuri si animatii, socializare si comunicare, competitii sportive, activitati de instruire, ateliere de creatie, expozitie de arta, orientare profesionala etc. Copiii mai mari, cu varsta de 14-16 ani, vor participa la o vizita de studiu la Centrul de profesionalizare „Insula Sperantelor” si la un curs de planificare familiala.

CCTF este un serviciu de alternativa institutiilor de tip rezidential si reprezinta o familie completa care ingrijeste in propria casa a cel putin 3 si cel mult 7 copii, inclusiv copiii biologici. Familiile care deschid case de copii de tip familial beneficiaza de salariu si stagiu profesional neintrerupt, cu inscriere in carnetul de munca, pe durata functionarii CCTF, de alocatii lunare pentru plata serviciilor comunale si pentru procurarea lemnelor si carbunilor. Copiii plasati in CCTF dispun de indemnizatii anuale, scutiri la plata chiriei manualelor si beneficiaza de alimentatie gratuita la scoala. La moment, in Moldova activeaza 55 CCTF, dintre care 14 au fost create cu ajutorul CCF Moldova.

Dezvoltarea serviciilor de alternativa este una din prioritatile Reformei sistemului rezidential de ingrijire a copilului, desfasurata de Guvernul R. Moldova. Scopul reformei este de a reduce pana in anul 2012 cu 50% numarul copiilor ce cresc si se dezvolta separat de familie, prin reintegrarea in familia naturala sau extinsa a majoritatii copiilor care se afla in internate sau case de copii si prin prevenirea institutionalizarii copiilor.


www.info-prim.md