COPIII SI TINERII DE LA RAZENI AU SALVAT CINCI ARBORI MATURI



Prima tona de hirtie uzata a fost transportata pentru reciclare la Combinatul de Articole din Carton saptamina trecuta de un grup de voluntari ai Asociatiei obstesti „Eco-Razeni” care au pregatit un camion plin cu carti vechi, carton, ziare, reviste, caiete, hirtie de birou. Astfel, prin reciclarea acestei tone de hirtie uzata au contribuit indirect la salvarea a cinci copaci maturi de circa 80 – 100 ani, economisirea a 25 m3 de apa, 800 Kw energie electrica si 250 kg combustibil conventional, iar 27 kg noxe mai putine vor fi eliminate in atmosfera.

Din aceasta tona de maculatura se va obtine o tona de celuloza, materie prima suficienta pentru a produce 2500 de caiete scolare sau 12300 ziare. Acum, arborii salvati produc in fiecare ora oxigenul necesar pentru 320 oameni si purifica 24 mii m3 de aer. Din banii obtinuti se vor planta cel putin 36 puieti vigurosi.

Maculatura a fost donata de copii si tineri din Razeni in cadrul Maratonului de colectare a fondurilor pentru salvarea parcului de la Razeni in cadrul proiectului „Mobilizare comunitara pentru un parc al viitorului” implementat de Asociatia obsteasca „Eco-Razeni” cu suportul financiar al UNDP Moldova, Programul „Suport pentru Protectia Mediului si a Utilizarii Durabile a Resurselor Naturale”. Proiectul mentionat are scopul de a contribui la sensibilizarea populatiei asupra problemelor de mediu din regiune si educarea in spiritul protectiei mediului in vederea restabilirii echilibrului ecologic din comuna Razeni prin mobilizarea si implicarea actorilor comunitari la reabilitarea si amenajarea parcului din localitate.

www.ecorazeni.wordpress.com