Agenda CJI pentru luna octombrie

 În luna octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) are un calendar divers, în care se regăsesc mai multe activități interesante și utile destinate jurnaliștilor și nu numai.

Departamentul Instruire și Comunicare continuă lecțiile de educație mediatică pentru tinerii din diverse licee din țară, în cadrul cărora elevii au posibilitatea să se întâlnească și să discute cu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă despre presă, informare și manipulare. O altă noutate este lansarea unui studiu de evaluare a sectorului neguvernamental de media transnistrean, despre necesitățile și problemele cu care se confruntă ONG-urile de media din regiune și oportunitățile de dezvoltare oferite jurnaliștilor.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media  va organiza o masă rotundă în cadrul căreia se va reveni la problema accesului presei în sala de ședințe a legislativului. Ulterior, va avea loc şi un club de presă pentru jurnaliști și reprezentanți ai societății civile unde va fi abordată aceeași problemă. Tradițional, serviciul juridic al CJI va continua să monitorizeze situația mass-media din Republica Moldova, precum și inițiativele și modificările legislative la acest capitol, şi va acorda asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.

 

Echipa Departamentului Media-Azi şi Cercetare va pregăti ştiri şi alte materiale privind libertatea de exprimare, accesul la informaţie, corectitudinea reflectării subiectelor  în mass media, respectarea normelor jurnalistice și a legislaţiei  în vigoare. În perioada de referință, va fi inaugurată o rubrică de comentarii, în care mai mulţi experţi din ţară se vor referi la standardele europene în domeniul mass-media. În cadrul noii rubrici, vor fi abordate astfel de subiecte, ca transparenta proprietăţii mass media, plagiatul şi normele de combatere a fenomenului în ţările europene, pluralismul mediatic, accesul la informaţie, tranziția de la TV analogică terestră la cea digitală terestră etc. Tot în luna octombrie, rubrica de interviuri va aduce în prim-plan alte personalităţi din domeniul mass media, care se vor referi la problemele actuale cu care se confruntă presa în R. Moldova.

La Școala de Studii Avansate în Jurnalism, în octombrie, se desfășoară mai multe cursuri: Articole Lungi, Legislația Mass – Media, Etica și Diversitatea Mass Media etc. În cadrul cursului de etică, studenţii se vor familiariza cu noţiunile şi principiile etice, codurile deontologice şi bunele practici jurnalistice, astfel încât la finalul cursului să deţină cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a putea lua decizii editoriale în baza celor studiate. Ulterior, timp de trei săptămâni, studenţii vor afla de la jurnalişti şi directori radio toate procesele şi componentele unui post de radio: de la şedinţa de lucru  până la apariţia „pe undele sonore”, şi anume: selectarea, scrierea, editarea şi machetarea subiectelor într-un buletin radio de știri. Cursul Jurnalism Radio va fi susţinut de jurnaliștii Liliana Barbăroșie, Liliana Nicolae și Vasile Botnaru.

De asemenea, în luna octombrie vor începe întâlnirile în cadrul Clubului de discuţii al ȘSAJ. Reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, politicieni, ONG-işti, manageri de presă, experţi în diverse domenii  vor  avea discuţii informale  cu studenţii  pe teme actuale, de interes public. Primul invitat al Clubului de discuții este noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan.

 

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană, Ambasada SUA în Moldova;  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); European Endowment for Democracy (EED), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Misiunea în Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) etc.