"Responsabilitate Civica 10:10", vizita la Mihailenii Vechi, r-l Riscani



Mihaileni La 7 noiembrie 2013 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) a organizat  o intalnire cu elevii Liceului Teoretic „Eugen Coseriu” din satul Mihailenii Vechi, r-l Rascani.

In calitate de invitat a fost Dl Igor Guzun, Director Agentia de Comunicare „Urma ta”, Director program TV „Stiri Pozitive”, lector universitar.

Vizita se incadreaza in cea de-a doua runda a activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10". Dna Ala Pinzari, Director Executiv Adjunct al Fundatiei a prezentat o informatie succinta despre proiectul vizat si a adresat multumiri finantatorului, Ambasadei SUA, care sustine initiative ce se inscriu in Programul pentru Democratie.

In baza unui filmulet elevii au fost atrasi intr-o discutie interactiva, fiind incurajati sa spuna ce ar insemna pentru ei sa fii un cetatean responsabil. Elevii au mentionat asa calitati ca onestitatea, implicarea, corectitudiea, bunatatea, dar si necesitatea de a fi partas la tot ce se intampla, de a nu fi indiferent.

Dl Guzun l-a vorbit elevilor despre importanta implicarii lor in viata scolii si a comunitatii, despre manifestarea unui activism civic in procesul electoral, despre necesitatea de a fi bine informat pentru a face o alegere corecta.

In contextul prezentarii facute de Dl Guzun s-a incadrat si informatia care insereaza exemple pozitive (din emisiunile „Stiri pozitive”) despre performantele demne de apreciere in diverse domenii  de activitate pe care le practica tinerii departe de hotarele Moldovei, printre care se numara si o persoana cu nevoi speciale. Dl Guzun a mentionat ca unii tineri intentioneaza sa se intoarca in tara si sa aplice cunostintele si  experienta acumulata pe taramul moldovenesc.

In unison cu vorbitorul, Dna Pinzari le-a vorbit elevilor despre importanta asumarii unei responsabilitati fata de propria viata, le-a adus exemple de manifestare a responsabilitatii civice din partea unor semeni de-ai lor din alte localitati, care nu tolerau coruptia, copiatul la examene, favoritismul, le-a mai spus sa invete cinstit caci cunostintele le vor ajuta oriunde nu s-ar afla, le-a vorbit despre voluntariatul practicat pe larg de tinerii din SUA. Dl Lilian Sontu, Directorul Liceului, a completat, precizand ca „americanii sunt deschisi, comunica si se implica”.

Prezentarea Dlui Guzun a trezit un viu interes printre elevii care l-au provocat cu mai multe intrebari ce vizau opinia sa despre viitorul tarii peste 10 ani, despre viitorul tinerilor din Moldova, despre cauzele pentru care tinerii i-si doresc sa plece din tara lor negasindu-si aici rostul si despre motivatia Dansului de a alege profesia de jurnalist.

La intalnire au participat elevii claselor a 10-12 impreuna cu Directorul care a tinut sa aduca multumiri poporului american pentru asistenta acordata, mentionand ca recent Liceul a primit un grant pentru imbunatatirea conditiilor sanitare. Multumirile au fost exprimate personal Dlui Andrei Cusnir, reprezentantul Ambasadei SUA, care ne-a onorat cu prezenta sa la intalnirea de la Mihailenii Vechi. Dlui a avut si un cuvant de salut pentru liceeni, dorindu-le succese si incurajindu-i sa se manifeste intr-un mod activ.

La finele activitatii echipa Fundatiei a adus multumiri conducerii Liceului „Eugen Coseriu” care a asigurat buna desfasurare a evenimentului, invitatului special, precum si Ambasadei SUA gratie careia a fost posibila implementarea acestui proiect. Intalnirea a culminat cu o poza in grup si poate servi drept „stire pozitiva” atat pentru ziarul liceului, cat si pentru viitoarea emisiune TV.