TLDM a participat la Congresul Organizaţiei de Tineret a partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) din Germania



DSCN1718În perioada 15-17 noiembrie, în oraşul Erfurt din landul german Turingia, la invitaţia partenerilor politici germani, Tineretul Liberal Democrat din Moldova a fost reprezentat de Ghenadie Vîrtos, secretarul internaţional al TLDM, la congresul Junge Union (JU), organizaţia de tineret a partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) din Germania, condus de Cancelarul Angela Merkel. 

Invitaţia JU a survenit ca rezultat al relaţiilor de colaborare foarte bune pe care TLDM le-a stabilit cu partenerii germani. Este pentru al doilea an consecutiv cînd Tineretul Liberal Democrat din Moldova este invitat la congresul anual statutar al Junge Union, cea mai mare organizaţie politică de tineret din Germania, dar şi din Europa, întrunind circa 120 000 de membri.

Cu susţinerea fundaţiei Konrad Adenauer, delegaţia TLDM a purtat discuţii cu tinerii lideri din Junge Union, precum ar fi Philipp Missfelder, preşedintele JU, Stefan Gruhner, preşedintele JU Turingia, Mark Hauptmann, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi securitate a JU şi proaspăt membru al Bundestagului, Mario Voight, secretarul general al CDU Turingia şi Benedict Poettering, membru al biroului executiv JU. S-a discutat despre modul în care organizaţia de tineret a CDU s-a implicat în campania electorală, care sunt temele de interes pentru tinerii politicieni, cum îşi văd ei rolul în politica mare, dar şi despre dezvoltarea colaborării dintre TLDM şi JU.

Congresul JU s-a desfăşurat într-o perioadă politică foarte importantă pentru Germania, în urma alegerilor parlamentare din 12 septembrie curent, în urma cărora CDU a repurtat o victorie istorică, obţinînd 41,5% din sufragii. În Erfurt, Cancelarul Angela Merkel a susţinut primul său discurs public important după demararea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Discursurile politice ale Cancelarului Angela Merkel, dar şi a altor importanţi politicieni germani, precum ar fi Philipp Missfelder, preşedintele Junge Union, Otto Wulff – preşedintele Uniunii CDU a persoanelor în etate, Christine Lieberknecht – prim-ministrul landului Turingia, Guenther H. Oettinger – comisarul european pentru energie, au pus accent pe principalele subiecte de actualitate din politica germană, dar şi europeană: problema demografică, migraţia, reforma în energie, salariul minim, solidaritatea socială, educaţia.

Delegaţia TLDM a avut, cu ocazia Congresului JU, o serie de întruniri şi disucţii bilaterale şi multilaterle cu numeroşii invitaţi din organizaţii politice de tineret din circa 20 de ţări europene. În rezultat, conducerea Junge Union a acceptat invitaţia de a participa la Conferinţa Naţională a TLDM care va avea loc la sfîrşitul lunii noiembrie, iar TLDM a primit numeroase felicitări din partea organizaţiilor de tineret partenere cu ocazia aniversării a 5 ani de la fondare. 

DSCN1702

 

 

 

DSCN1653