În vizită la Praga - oraşul celor o sută de turnuri



În perioada 10-14 iunie curent, 10 angajați ai Asociației CASMED au efectuat o vizită de studiu în Republica Cehă. Vizita de studiu s-a realizat la Fundația Diaconia din Praga. Aşezată pe cinci dealuri, de-o parte şi de alta a râului Vltava, Praga este de departe unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa. Praga are un farmec aparte, îmbină eleganța aristocratică pariziană cu sobrietatea unui oras germanic, la care se adaugă influența elementului catolic.

Scopul vizitei a fost de a împărtăși experiența de lucru și a identifica un set de bune practici în domeniul asistenței medico-sociale înregistrate la acest capitol în Republica Cehă.

 Programul vizitei a fost planificat foarte reușit, am îmbinat cu succes munca cu odihna, fapt ce a contribuit la atingerea unor rezultate frumoase.  Agenda de lucru a cuprins vizitarea centrelor  sociale  ale Diaconiei destinate prestării serviciilor sociale pentru persoane în etate și discutarea unor subiecte ca: aspecte ale sistemului de sănătate și de protecție socială, schimb de opinii şi experienţe privind  contractarea serviciilor de către companiile de asigurari în sănătate, examinarea modalităţilor de organizare a serviciilor medicale și sociale pentru persoane vîrstnice, colaborarea cu autoritățile locale privind finanțarea serviciilor sociale comunitare, sistemul de îngrijire paliativă, evidența electronică  a serviciilor sociale și medicale.

La finele agendei de lucru am savurat din plăcere plimbandu-ne pe "Podul Carol"- simbolul capitalei Cehiei.

Experiența cehă a contribuit esenţial la perfecţionarea stilului de lucru al asistenților medicali, îmbunătățirea metodelor de acţiune şi a tacticilor de intervenţie în cazul persoanelor cu diferite grade de imobilitate.

Vizita a fost extrem de productivă. Am avut ocazia să ne întîlnim,  să discutam  și să învățăm de la îngrijitori, asistenți medicali, manageri, adevărați profesioniști, dedicați profesiei, care zilnic alină durerea și suferința celor bolnavi și neputiincioși.

Această vizită de studiu s-a realizat în cadrul proiectului ” Dezvoltarea serviciului de îngrijire la domiciliu CASMED ”, cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare, fiind implementat de AO CASMED , în parteneriat cu Fundația Diaconia, Cehia și Fundația HEKS, Elveția.