Profesori şi elevi instruiţi cum să scrie pentru bloguri



Doisprezece elevi şi profesorii lor din Râbniţa şi Mălăieşti au participat la programul de instruire intitulat „Blogul şcolar: cum scriem pentru media online”, desfăşurat în perioada 16-17 martie 2013, la Tiraspol.

Seminarul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Stels-Tera (Tiraspol), cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cu ajutorul trainerilor Liliana Barbăroşie şi Oxana Gîlcă, participanţii au obţinut primele cunoștințe despre genurile jurnalistice, au învăţat ce reprezintă sursele de informații, piramida inversată şi separarea faptelor de opinii, precum şi regulile de scriere, structura şi specificul textelor pentru media online. De asemenea, elevii au exersat pregătirea unui interviu, formularea întrebărilor, cum să obţină informaţii de la interlocutori „dificili” şi cum să se comporte în timpul interviului.

Victor B., elev din Râbniţa a spus că toate subiectele discutate la training au fost utile, în special cele care au vizat structura ştirilor, piramida inversată şi cum un fapt devine ştire.

La final, fiecare participant a pregătit un material pentru media online şi un slide-show, având posibilitatea să aplice cunoştinţele însuşite la training.

CJI precizează că, în perioada februarie-mai 2013, elevi din 11 şcoli transnistrene vor participa la programe de instruire privind scrierea materialelor pentru media online.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice”, este implementat de CJI, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

 Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).