EXPERTII RECOMANDA RACORDAREA UNOR ACTE LEGISLATIVE LA LEGEA PRIVIND ACCESUL LA INFORMATIE



Circa 30 persoane au participat, luni, la Chisinau, la masa rotunda "Informatiile cu accesibilitate limitata". Prin participanti s-au numarat juristi, avocati, ziaristi, reprezentanti ai sectorului asociativ si ai unor ministere, transmite Agentia Monitor Media.

Presedintele Centrului "Acces-info", Vasile Spinei, a comunicat ca prin organizarea evenimentului s-a urmarit atragerea atentiei asupra necesitatii racordarii unui sir de acte legislative la Legea privind accesul la informatie. Bunaoara, Legea cu privite la secretul de stat si Legea cu privire la secretul comercial au fost adoptate in 1994, astfel incat sunt depasite si vin, deseori, in contradictie cu Legea privind accesul la informatie, a spus Spinei.

Vicepresedintele Colegiului Civil si de Contencios Administrativ al Curtii Supreme de Justitie, Vera Macinschi, sustine ca, in R. Moldova, exista un cadru legal bun cu privire la accesul la informatie, precum si un mecanism clar de solicitare a informatiilor. In acest sens, nu ne-a ramas decat sa trecem de la vorbe la fapte si sa abandonam practicarea secretomaniei.

Legea privind accesul la informatie a fost adoptata la 11 mai 2000.

AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI MONITOR MEDIA