Două vieți și o dragoste: marii artiști comemorati la liceul ”A. Puskin” SorocaDouă vieți și o dragoste: marii artiști comemorați la liceul „A.S.Pușkin”, Soroca

În ziua de 17 mai 2012, în incinta Liceului „A. S. Puşkin” din oraşul Soroca, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au fost omagiaţi în cadrul unei ore muzical-culturale cu genericul „Două vieţi şi o dragoste”.

Anul 2012 a fost declarat de către Guvernul Republicii Moldova Anul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.  Doina şi Ion Aldea-Teodorovici - mari artişti ai neamului, supranumiţi „cele două inimi gemene”, inimi care au bătut în unison şi au cântat dragostea şi idealul naţional.

Discipolii claselor gimnaziale, ghidați de către bibliotecara Zinaida Surucean, au participat la această oră de suflet în memoria cuplului Aldea-Teodorovici.  Elevii au recitat versuri, au cântat cântecele patriotice şi de dragoste lăsate drept moştenire culturală pentru generaţiile viitoare.

Cântecele pe versurile marelui Eminescu şi despre suveranitatea Moldovei au răsunat  în clădirea şcolii şi în inimile tuturor celor prezenţi. Au fost menţionate crâmpeie biografice despre steaua şi crucea purtată de Ion şi Doina, despre credinţa în Dumnezeu ce le-a dat putere să devină artişti.

Profesoara de limbă română, dna Ana Sîrbu, a vorbit despre luptătorii înflăcăraţi şi români de bună-credinţă, care au fost jertfele cauzei noastre naţionale. A fost amintit şi tragicul accident care a dus în nefiinţă  cele două inimi gemene.  Moartea celor doi a fost percepută ca tragedie naţională. Interpretarea cu atâta patimă şi dor a cântecelor „Bucuraţi-vă”, „Răsai”, „Limba noastră” de către Victor Sîrbu, elev la LT „Constantin Stere”,  a fost o dovadă că numele lor este viu, deşi se împlinesc două decenii de la trecerea în nefiinţă a celor care au fost Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Elevii au avut posibilitatea să asculte şi să vizioneze interpretarea cântecelor de către aceşti doi mari artişti ai neamului, identificaţi cu doi martiri ai neamului, ai limbii română, ai istoriei, ai adevărului şi ai devotamentului ce ţine de naţiunea noastră.

Au fost aprinse lumânări pentru eroii Doina şi Ion şi s-a ţinut un minut de reculegere. A fost cinstită memoria celor care au luptat pentru libertate, pentru limba română şi tricolor.

Doina şi Ion au lăsat o brazda adâncă în cultura neamului nostru, fiind un model de dragoste şi patriotism. Pe parcursul aceste activităţi, profesorii şi elevii Liceului „A. Puşkin” şi-au manifestat recunoştinţa pentru contribuţia cuplului Teodorovici la întregirea neamului nostru, pentru tot ce-au făcut în viaţa lor scurtă de mirean întru promovarea valorilor naţionale, a culturii şi limbii române.