Copaci plantați în locul gunoiului aruncat abuziv la Șerpeni, Anenii Noi

123580425 142579897588607 4061178217230788804 oȘtiați că pungile din plastic se descompun între 10 și 20 de ani, cauciucurile în 50 de ani, iar cutiile de aluminiu rezistă în natură și 200 de ani? Despre aceste dar și alte lucruri au aflat locuitorii din Șerpeni, Anenii Noi, care au participat la activitățile organizate de Asociația Obștească „Șerpenii de Pretutindeni”, în cadrul proiectului „Un sat curat – oameni sănătoși!”. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, organizația neguvernamentală a reușit să desfășoare multiple instruiri și acțiuni de salubrizare în localitate.

Gunoi oriunde și oricând. Astfel arăta acum un an localitatea Șerpeni din Anenii Noi. Chiar dacă conștientizează că deșeurile aruncate necorespunzător dăunează nu doar imaginii localității, da și mediului ambiant, mulți săteni continuă să depoziteze gunoiul în locuri neautorizate. Pentru a preveni astfel de cazuri, Asociația Obștească „Șerpenii de Pretutindeni”, a organizat mai multe acțiuni de salubrizare.

„Participanții la acțiune au dat dovadă de un spirit de mobilizare, contribuind, de rând cu brațele de muncă, cu diverse unelte necesare, inclusiv tehnică pentru încărcarea și evacuarea gunoiului. Îmi amintesc că doar de pe un teren a fost evacuate o cantitate impresionantă de deșeuri - 7 remorci de camion KAMAZ, plus mai mult de zece remorci de tractoare, a menționat coordonatoarea de proiect a Asociației Obștești „Șerpenii de Pretutindeni””, Nadejda Demian.

128794368 158736382639625 2147792185894921127 oDupă salubrizare, pe două terenuri curățate de gunoiul aruncat abuziv, s-au plantat 450 de arbori. „Am decis să mă implic pentru că de mult îmi doream să fie soluționată problema deșeurilor. Am salubrizat cele mai problematice terenuri din localitate. Un mediu curat este un mediu prielnic pentru sănătatea noastră”, a menționat locuitoarea satului Șerpeni, Elena Perliman.

Și Lucia Demian a participat la toate salubrizările. Femeia spune că „problema deșeurilor este una dintre cele mai grave pentru localitatea noastră. Oamenii aruncă gunoiul pe unde apucă. Dacă vom avea și pe viitor o astfel de atârnare, și apele, și pământurile vor fi poluate”.

Asociația a organizat și instruiri pentru a-i face pe oameni să conștientizeze mai bine riscurile. „Ne-am propus să contribuim la stoparea aruncării abuzive a deșeurilor. La instruirile organizate au fost abordate subiecte precum: conceptul de activism civic, leadershipul comunitar și managementul impactului, managementul problemei, elaborarea proiectelor comunitare, comunicarea eficientă și arta persuasiunii, elemente cheie în lucrul comunitar și mobilizarea maselor”, menționează Nadejda Demian.

La acțiunile de informare a participat Alexandru Baltag, care spune că „ instruirile au fost, sunt și vor fi utile pe parcursul întregii vieți, precum este o carte citită – reținem unele lucruri, altele ne fac să chibzuim înainte de a începe ceva. Am obținut multe informații utile”.

Iar Silvia Meleca speră că sătenii se vor mobiliza, pentru a fi mai uniți și responsabili pentru sănătatea lor și viitorul copiilor lor.

Au fost organizate instruiri și pentru tinerii din sat. Alina Samson a declarat că „prin astfel de întâlniri, tinerii se dezvoltă pentru ca în viitor să-și poată exprima propria opinie și să ia decizii corecte”.

Iar Veaceslav Luca a spus că ar mai participa la astfel de acțiuni. „Ni s-au oferit informații care îmi vor fi utile în viitor și sunt bucuros că am fost invitat”.

131707907 170403321472931 5616666781910372072 nAsociația s-a axat și pe promovarea unor mecanisme de mobilizare comunitară. Astfel, a fost selectat și instruit un grup de coordonatori locali implicat în realizarea mai multor inițiative comunitare. „Dacă nu ne implicăm acum, situația ar putea deveni catastrofală în viitor. Eu m-am convins că sunt forte mulți oameni receptivi, dar contează foarte mult ca cineva să facă un prim pas. Oamenii trebuie să înțeleagă că lucrurile mari se fac cu pași mici și că fiecare dintre noi poate fi schimbarea”, a specificat Nadejda Demian.

Acțiunile au fost implementate după ce ONG-ul a beneficiat de un grant de 128 de mii de lei din partea Uniunii Europene.

AO “Șerpenenii de Pretutindeni” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Un sat curat – oameni sănătoși!” în satul Șerpeni, raionul Anenii Noi.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR „HABITAT”.

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola