frule

În satul Dubăsarii Vechi, Criuleni vor fi instalate pubele pentru colectare separată a deșeurilor

13 platforme moderne pentru colectarea deșeurilor vor apărea în satul Dubăsarii Vechi, Criuleni, în acest an.

11Cele 13 platforme, construite cu suportul autorităților publice locale, vor fi dotate cu e câte două tomberoane, procurate în cadul proiectului ,,Deșeurile–resursă sau problemă?”. Inițiativa a fost lansată de Asociația Obștească „Iedera-Dubăsarii Vechi”, după ce a aplicat la un program de granturi, finanțat de Uniunea Europeană. Pe lângă faptul că pe fiecare platformă fost fi instalate câte 2 tomberoane - unul pentru colectarea sticlei, iar altul pentru adunarea deșeurilor din plastic, în localitate vor fi instalate și cinci pubele de adunare a bateriilor uzate, extrem de poluante pentru mediul ambiant.

10„Pubelele sunt în proces de confecționare. Vor fi amplasate în preajma celor mai importante instituții din sat și în locurile aglomerate. Asociația va instala în localitate și cinci tomberoane pentru colectarea bateriilor uzate. Este foarte important ca oamenii să învețe să colecteze separat deșeurile. Fiind producători de roșii timpurii în sere, localnicii aruncă pelicula utilizată sau o ard prin gospodării, provocând efecte drastice pentru mediu”, a menționat Directorul Executiv al Asociației Obștești „Iedera- Dubăsarii Vechi”, Svetlana Leahu.

După instalarea tomberoanele vor fi transferate în gestiunea întreprinderii municipale „Dubăsarii Vechi-ACVA”, responsabilă de colectarea reziduurilor menajere. Directorul instituției, Ion Chetrușca, a afirmat că „poluarea mediului este o problemă comună generată atât de locuitori, care aruncă deșeurile pe malul râului Nistru, în pădure, terenuri agricole, cât și de serviciul de salubrizare, care nu dispune de resurse și utilaj necesar pentru un management eficient al gunoiului”.

Reprezentanții ONG-ului sunt convinși că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, de aceea au instruit și informat tinerii din sat despre necesitatea colectării selective a deșeurilor. La instruiri au participat 15 elevi. Unul dintre ei este Cristian Cerlat. Chiar dacă are doar 15 ani, tânărul vrea să convingă cât mai mulți locuitori să depoziteze reziduurile menajere în tomberoane separate, pentru un mediu mai sănătos și curat.

„Am decis să mă implic pentru că îmi pasă de localitatea mea și mă deranjează că oamenii aruncă gunoiul la întâmplare. Cred că prin gestul meu aș putea mobiliza nu doar mai mulți tineri din sat, dar și persoane adulte sau vârstnice. Nu cred că sătenii își vor schimba ușor obiceiurile, dar este un început foarte bun de soluționare a unei probleme atât de grave”, precizează Cristian Cerlat.

Iar Gabriela Cuciuc, o altă tânără care a participat la instruiri, spune că abia așteaptă să le explice oamenilor, dar și copiilor, avantajele colectării separate a deșeurilor. „Noi vom organiza lecții ecologice pentru elevii din clasele primare. Este foarte important ca toți copii să conștientizeze riscurile poluării naturii. M-am implicat pentru că vreau să contribui la îmbunătățirea situației, punctează Gabriela Cuciuc”.

Oamenii din sat abia așteaptă ca tomberoanele să fie instalate. „De mult trebuia implementat un astfel de proiect. Susțin ideea de sortare a deșeurilor și mă voi bucura să trăiesc într-un sat și un mediu curat”, spune Gheorghe Postica.

9În următoarele luni, în localitate vor fi organizate instruiri privind compostarea deșeurilor biodegradabile și vor fi desfășurate două acțiuni de salubrizare. „Suntem o localitate cu peste șase mii de oameni. Până acum, reziduurile solide nu se colectau sortat, nu erau amenajate puncte de colectare. Avem o gunoiște neautorizată, ca în majoritatea localităților din Moldova. Unii oameni nu ajung nici măcar acolo, dar aruncă gunoiul prin păduri, pe terenuri agricole, peste tot. Principalul scop al acțiunilor noastre este reducerea poluării aerului”, menționează Svetlana Leahu.

A.O. „Iedera – Dubăsarii Vechi” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Deșeurile–resursă sau problemă?”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (A.O. ADR „ Habitat”).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola