frule

Voluntarii „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” – generatori de schimbare

82296435 1934964959980193 4416657798398476288 nSunt creativi, originali, inteligenți și harnici. Vorbim despre voluntarii „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, care, prin implicare și efort, au contribuit ca șase antreprenoare din Orhei să-și lanseze sau dezvolte afacerea. Tinerii au pus umărul la implementarea proiectului inițiat de Asociația Obștească „Agenţia de Dezvoltare Rurală – CENTRU” și finanțat de Uniunea Europeană și Suedia.

La doar 18 ani, Maria-Elena Livițchi a văzut, cu proprii ochi, cum se coc șase afaceri. Drumul a fost plin de experiențe memorabile. După ce, mai întâi, a participat la un program de instruire antreprenorială, ulterior și-a împărtășit cunoștințele obținute cu alți tineri din raion, care au aplicat la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”. Voluntara a făcut parte și din comisia de evaluare și selectare a proiectelor câștigătoare.

„Am obținut cunoștințe valoroase atât despre antreprenoriat, cât și despre oameni. Am descoperit cum se gestionează rațional un buget, se stabilesc corect obiectivele realizabile, am înțeles cât de important este să fii autentic, pentru că toate ideile de afaceri au fost diferite. Am ales să fac voluntariat din dorința de a mă descoperi, dar și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur și de a stabili legături de colaborare cu ei”, spune Maria-Elena Livițchi.

Iar Ana-Maria Morozan, o altă voluntară, spune că va aplica abilitățile și cunoștințele obținute în perioada de implementare a proiectului în lansarea propriei afaceri. Tânăra este hotărâtă să-și deschisă un magazine vestimentar online. „De mică visez să gestionez o afacere. Vreau să fie una cu impact global. Această experiență m-a ajutat să aflu foarte multe despre domeniul de antreprenoriat. Mi-a plăcut că oamenii cu care am interacționat, erau foarte cooperanți și deschiși, ideile lor m-au inspirat. Eu personal aș fi oferit mai multe granturi”, afirmă tânăra.

Împreună cu Asociația „Agenţia de Dezvoltare Rurală – CENTRU”, voluntarele au îndrumat beneficiarele granturilor oferite prin intermediul „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” să-și transpună ideile în practică. Astfel, după ce a obținut un credit nerambursabil de 3000 de euro, o educatoare din orașul Orhei a deschis un centru de logopedie. În localitatea Chiperceni a apărut un atelier de croitorie computerizată, iar la Mălăiști o antreprenoare a reușit să-și îmbogățească crescătoria de iepuri cu rase noi. Totodată, o brutărie din Orhei și-a extins gama de produse integrale după ce a aplicat la program, iar o altă beneficiară de grant din Orhei și-a utilat cabinetul stomatologic pentru copii cu utilaj performant de sterilizare. Tinerele și membrele Asociației au decis, în urma economiilor pe care le-au făcut, să mai contribuie la îndeplinirea unui vis și au ajutat o tânără din satul Ciocîlteni să ofere servicii fotografice, prin oferirea unui grant de 2500 de euro.

„Beneficiarele au între 26-35 de ani. Valoarea totală a proiectului, implementat de Fundația Est-Europeană cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, este de 45 de mii de euro. În total, au fost create nouă locuri de muncă. Dacă nu era pandemia, cred că numărul ar fi fost mult mai mare, dar cel mai important este că toate antreprenoarele au făcut față provocărilor și că afacerile, atât de utile pentru raion, nu au fost sistate”, spune coordonatoarea de proiecte a Asociației „Agenţia de Dezvoltare Rurală – CENTRU”, Corina Erhan.

MyCollagesVoluntarii recunosc că au examinat fiecare business plan cu mare responsabilitate, pentru că știau că de decizia lor depinde viața unei afaceri. „Atunci când am văzut cele 17 planuri de afaceri m-am speriat puțin, dar cunoștințele pe care le-am obținut la instruiri m-au ajutat să fac alegeri corecte. M-am simțit utilă pentru că am participat la un proces care a schimbat viața mai multor oameni din raion în bine. Au apărut niște afaceri frumoase și necesare, dar și mulți beneficiari mulțumiți”, spune membra comisiei de evaluare a planurilor de afaceri, Daniela Gonciar.

received 1150683741758755Iar voluntara Parascovia Duca afirmă: „Am simțit o responsabilitate foarte mare pentru ideile de afaceri care au fost promovate, pentru imboldul pe care l-ar putea avea pentru societate, am încercat să analizez totul dintr-o perspectivă analitică, dar puțin cu frică, pentru că de mine depindea visul unui om. După această experiență am devenit mai echilibrată, mai calculată, mai sceptică, mai analitică, mai încrezătoare în forțele proprii”.

117650732 1808613969281589 1257244532518530991 nVoluntarele au fost coordonate de Maria Babei, asistenta de proiect, care a pus la punct fiecare detaliu organizatoric. „Cel mai mult îmi place să cred că am reușit să asigur o atmosferă de muncă stabilă, confortabilă pentru voluntari, membrii ONG-ului implicați în proiect, tinerii care au participat la instruiri și beneficiarele granturilor. Cel mai interesant mi s-a părut interacțiunea cu oamenii, schimbul de idei. Tot ce am învățat poate fi aplicat în toate sferele vieții, nu doar în antreprenoriat”, punctează Maria Babei.

Proiectul european a reușit să adune în jurul unui scop - cel de a contribui la dezvoltarea comunității din care fac parte, tineri cu spirit inovativ și o Asociație dornică să-i ajute să-și manifeste altruismul față de cei din jur. „Eu cred că fiecare grant, în esență, este despre oameni. Oameni care vor să ajute Republica Moldova - donatorii, despre alți oameni, care vor să facă ceva pentru comunitatea lor - voluntarii, membrii societății civile, aplicanții programelor de grant, cei care vor să creeze condiții mai bune pentru viață și nu în ultimul rând, despre omenii care beneficiază de serviciile nou create în localitățile lor.  Ideile adună oamenii, iar ideile bune produc schimbarea, precizează coordonatoarea de proiecte a Asociației „Agenţia de Dezvoltare Rurală – CENTRU”, Corina Erhan.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola