Evaluarea rezultatelor proiectului “Hai la vot!”



       

In cadrul proiectului “Hai la vot” implementat de AO “Perspectiva” , cu suportul financiar USAID si IREX, am lucrat cu 3 localitati tinta: or. Cahul, s. Colibasi, s. Slobozia Mare. Numarul total al beneficiarilor proiectului este de cca 9450 persoane. Am organizat o serie de activitati de educatie electorala: dezbateri, teatru social, concurs de eseuri, campanii de informare.

   Deosebita importanta au avut ciclul de de dezbateri organizate.  Daca la inceput elevii aveau intrebari de genul „cit de important este participarea la procesul electoral ?” „cit de important este un singur vot ?”, la sfirsitul activitatii ei au inteles in mod practic rolul unui singur vot sau importanta participarii in genere a cetatenilor la alegeri, si luarea unei atitudini constructive fata de viata social-politica din societate.

  Un alt obiectiv atins in cadrul acestor activitati a fost faptul ca ei s-au familarizat cu legislatia electorala, procedura practica, conditiile in care se desfasoara procesul electoral, actorii unui scrutin electoral.

Dupa finisarea activitatii participantii au manifestat un interes sporit fata de ceea ce se intimpla dupa procesul electoral acordindune intrebari de genul: ce se intimpla  cu voturile atunci cind un partid nu trece pragul electoral ? ce se intimpla daca nici un partid nu ia majoritatea la alegerile parlamentare? Cum este format guvernul in aceleasi conditii cind nici un partid nu ia majoritatea locurilor in parlament, sau cine alege presedintele tarii. Desigur ca au primit raspunsurile la intrebarile date de ei, si consideram ca anume prin acordarea acestor intrebari am obtinut raspunsul daca a reusit activitatea noastra, daca am reusit sa sensibilzam participantii cu importanta participarii la alegeri si in genere, la tot ce se intimpla in comunitate si tara.   

 De fapt in cadrul acestor dezbateri si simulari a actului electoral au fost implicate mai multe persoane, acestea avind rolul de electorat. Astfel conideram ca am reusit sa implantam simtul responsabilitatii, si al participarii la un numar mult mai mare de oameni. Printre persoanele implicate sa asiste la dezbateri si alegeri au fost: profesori de la colegiul industrial pedagogic, personalul tehnic al colegiului, studenti si prieteni ai elevilor.

  Participarea si incadrarea altor persoane la prcesul de simulare ea dat o seriozitate sporita, si  pregatire a grupurilor mai serioasa, pentru a reusi sa atraga electorat mai exigent fata de eii. O alta reusita a fost faptul ca elevii au reusit sa insuseasca deprinderi de a munci in echipa, fiecare avind rolul sau in reusita grupului caruia apartine.

  A fost pentru noi interesant sa monitorizam rata de participare la alegeri a locuitorilor acestor comunitati, odata ce au beneficiat de un sir de activitati de informare si educatie electorala.

       Astfel am constatat urmatorele:

Rata participarii electoratului la scrutinul parlamentare din 5 aprilie in raionul Cahul este de 56,5%. Prezenta la urne – relativ redusa, abseintismul fiind mai pronuntat in orasul Cahul, unde si-au valorificat dreptul de a alege circa  48% din 31006 de locuitori consemnati in listele electorale

     In 2005 in orasul Cahul au participat la vot – 56,2% din 24,782 de locuitori inclusi pe listele electorale.     

      Cu toate ca rata de participare la alegeri in comunitatile date este mai mica fata de anul 2005, totusi este mult mai mare fata de alte raioane. Au participat activ atit maturii cit si tinerii. Deasemenea un procent mare de studenti au participat la vot deoarece au fost informati pe parcursul  proiectului despre perocedura de votare si in special depre necesitate de a vota doar in localitatea unde ai viza de resedinta. S-a informat si despre posibilitatea de a lua certificat cu indreptare catre o alta sectie de vot in cazul ca nu va fi in localitatea de resedinta in ziua alegerilor, astfel un numar mare de studenti au reusit la timp sa ia acest certificat. Activitatile realizate in cadrul proiect au contribuit cu certitudine la mobilizarea in special a tinerilor de a-si exercita dreptul la vot.


Posted: 2009-04-22 10:19:35

Citeste articolul/Sursa

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola