frule

Activistul civic, Veaceslav Palii: „Suportul european i-a ajutat pe beneficiari să aibă mai multe încredere în forțele proprii, iar pe reprezentanții ONG-ului să se consolideze”

Caragas 1Le întinde o mâină de ajutor celor încercați de soartă și îi ajută să dobândească aptitudini pentru a se încadra mai ușor în societate și a-și găsi un loc de muncă. Este exemplul demn de urmat al Asociației Obștești „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș din raionul Slobozia. Prin intermediul Clubului „Speranța Caragaș”, organizația reușește să ajute persoanele cu nevoi speciale să obțină o îndeletnicire dar și să-și învingă fricile. O parte din activitățile Asociației a fost sprijinită financiar de Uniunea Europeană și Suedia, prin intermediul unui proiect finanțat de Fundația Est-Europeană.

Toate acțiunile organizației sunt orientate spre integrarea oamenilor cu dizabilități din stânga Nistrului, și nu doar, în societate. Asociația este administrată de Veaceslav Palii, care se deplasează cu greu, având proteze la ambele picioare de la vârsta de 16 ani. Fondatorul spune că drumul către inima fiecărui beneficiar este lung, dar rezultatele pe care aceștia le obțin la ateliere întrec toate așteptările. „Și eu sunt invalid. Îmi amintesc că atunci când am aflat că nu voi mai putea merge niciodată am simțit că a căzut cerul peste mine. A fost o perioadă foarte complicată. A trebuit să o iau de la capăt și asta este cel mai greu. Îi înțeleg foarte bine pe cei care încearcă să se izoleze și care nu vor să accepte ajutor. Dar, este important ca să nu renunțe și să meargă mai departe, spune fondatorul Asociației Obștești „Familiile oamenilor cu dizabilități”, Veaceslav Palii.

La instruirile și master-class-urile organizate de Clubul „Speranța Caragaș”, beneficiarii au învățat să modeleze figurine din gips, să coase, să decupeze diverse obiecte, au dobândit aptitudini culinărești, în special au învățat să pregătească diverse produse de patiserie, precum și abilități inițiale pentru munca la calculator. Au fost organizate și seminare cu psihologi și juriști.

„Există persoane cu dizabilități care sunt introverte, mai retrase, poate chiar rușinate de statutul lor. Cu aceste persoane lucrează mult psihologul, le explică cum pot depăși această situație. Oamenii ar trebui să înțeleagă că toți suntem egali. La seminarele pe care le-am organizat în domeniul juridic, formatorii le-au explicat care sunt drepturile oamenilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, oportunitățile de care ar trebui să profite pentru a se integra mai ușor în societate și pentru a socializa mai mult cu cei din jur. Organizația pe care o reprezint ajută nu doar persoanele cu dizabilități, dar oferă toată asistența posibilă și celor care ne solicită ajutorul”, spune Veaceslav Palii.

Caragas 4Obiectele hand-made confecționate de cei 31 de membri și beneficiari permanenți ai Clubului „Speranța Caragaș” au fost expuse într-un târg. „Beneficiarii și-au vândut produsele la un preț simbolic, astfel am putut asigura o piață a muncii incluzivă. Vrem să încurajăm acești oameni să-și găsească un job”, adaugă reprezentantul organizației din stânga Nistrului.

Până acum, Asociația a reușit, cu suportul unor oameni cu suflet mare, să ofere ajutoare umanitare nu doar persoanelor cu dizabilități din stânga Nistrului, dar și altor nevoiași. „Am acordat scaune rulante pentru șapte persoane cu dizabilități din regiune. Alte trei persoane au primit saltele ortopedice. Am contribuit la acordarea asistenței medicale unei femei, care avea nevoie de o intervenție chirurgicală. În fiecare an, în preajma Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată în data de 3 decembrie, oferim pachete alimentare persoanelor cu nevoi speciale și tradițional, organizăm sărbătoarea „Lumini”, prin care oamenii cu dizabilități din localitatea Caragaș beneficiază de ajutoare umanitare”, menționează Veaceslav Palii.

Recent, A.O. „Familiile oamenilor cu dizabilități” din satul Caragaș, raionul Slobozia, a primit un grant de 23 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene, cu ajutorul căruia a reușit să îmbunătățească condițiile de activitate ale Clubului „Speranța Caragaș”. Datorită acestui credit nerambursabil, cele trei încăperi alocate gratuit organizației de autoritățile locale în vechea școală din localitate, au fost mobilate și modernizate.

„Mai exact, am renovat încăperile, am achiziționat mobilier și echipamente pentru activitățile noastre, a fost asigurată instruirea beneficiarilor și au fost procurate materiale pentru desfășurarea atelierelor. În timpul pandemie, datorită acestui suport, am reușit să acordăm ajutoare umanitare (alimente și produse igienice) oamenilor cu dizabilități. Toți beneficiarii au fost foarte încântați și recunoscători”, afirmă fondatorul organizației.

Veaceslav Palii spune că suportul european i-a ajutat pe beneficiari să aibă mai multe încredere în forțele proprii, iar pe reprezentanții organizației să se consolideze. „Am învățat și încă mai învățăm să lucrăm în echipă, iar beneficiarii au devenit mai optimiști. Acum putem spune că ei sunt mai erudiți, mai încrezători în forțele proprii, mai comunicabili, și-au găsit prieteni, sunt mai cooperanți, și-au stabilit obiective pe care sunt deciși să le atingă”, precizează Veaceslav Palii.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola