Rezultatele proiectului Jurnalism de Calitate pentru Democrație

RISE Moldova a prezentat rezultatele și impactul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație”, implementat de RISE Moldova, în colaborare cu asociațiile „Juriștii pentru Drepturile Omului” (Chișinău) și „Centrul Media” (Tiraspol). La eveniment au participat jurnaliști, activiști și donatori, iar printre invitații speciali s-a numărat Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Domnul Ambasador Peter Michalko.

IMG 7534Uniunea Europeană încurajează dezvoltarea jurnalismului de investigație în Republica Moldova, ca pilon al construirii unei societăți fără corupție. Este important să se creeze condiții care să permită jurnaliștilor să investigheze liber și la costuri accesibile, să aibă acces la informația publică și să sancționeze orice tip de presiune sau agresiune împotriva jurnaliștilor implicați în investigații” - a menționat Ambasadorul Peter Michalko în mesajul său de salut către participanții evenimentului.

Proiectul, cu o durată de doi ani, a avut drept scop promovarea și dezvoltarea jurnalismului de investigație atât la nivel local, cât și regional. În toată această perioadă, RISE Moldova a colaborat intens cu peste 20 de jurnaliști din toate regiunile Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia).

Dacă acum doi ani în această sală erau doar câțiva jurnaliști de investigație, astăzi sunt de cinci ori mai mulți. Asta înseamnă mai multe investigații, dar și mai mult stres pentru cei care iubesc corupția sau promovează corupția la nivel de grup. Acest lucru se datorează și acestui proiect, care ne-a ajutat pe noi, RISE Moldova, să ne mărim echipa, să lansăm un departament video, dar și să formăm o rețea activă de jurnaliști, cu reporteri din presa locală, acolo unde este foarte greu să fii jurnalist, mai ales jurnalist de investigație” - a spus Iurie Sanduța, director RISE Moldova.

Pe parcursul proiectului, reporterii RISE Moldova au mers în mai multe redacții ca să investigheze corupția, cot la cot cu jurnaliștii locali. În total, jurnaliștii noștri au petrecut 119 zile în teritoriu, iar în final au fost publicate 66 de anchete, dintre care 54 de interes public local, iar 12 de interes public național. Toți jurnaliștii au beneficiat de onorarii pentru contribuția adusă la documentarea anchetelor, iar cei mai activi 15 participanți au primit mini-granturi pentru dotări tehnice: laptopuri, telefoane, reportofoane, foto și videocamere.

IMG 7646În cadrul proiectului am documentat mai multe investigații pe teme sensibile și de interes public local sporit. Iar acest fapt deseori ne îngreuna munca” - a declarat una dintre participantele și beneficiarele proiectului, Lidia Pîslari, reporter la postul de televiziune NTS (Taraclia). „Totuși, de fiecare dată când avansam în documentarea subiectelor mele, înțelegeam tot mai mult că problemele descoperite trebuie făcute publice” - a adăugat Pîslari.

„Prima mea investigație făcută în cadrul proiectului a luat două premii. Unul de la PNUD și altul de la API” - a menționat un alt participant, Tudor Iașcenco, redactor al ziarului „Cuvântul” (Rezina). „După ce am publicat-o, a fost intentat un dosar penal. Lucru care m-a mirat mult. Iar peste jumătate de an, autorii schemei descrise în anchetă au renunțat la activitatea ilegală pe care o desfășurau” - a spus Iașcenco.

Redacțiile instituțiilor locale din Republica Moldova sunt mici, cu resurse modeste, dar acest proiect a demonstrat că și în asemenea condiții poți identifica jurnaliști care sunt destul de ambițioși ca să facă jurnalism de investigație profesionist” - a precizat una dintre coordonatoarele proiectului și jurnalistă RISE Moldova, Olga Ceaglei.

Colegii noștri din presa locală au mai beneficiat de experiența RISE Moldova prin intermediul celor 11 workshop-uri avansate (cu o durată totală de 21 de zile) și a două stagii de pregătire profesională la biroul RISE Project România (de 14 zile).

Proiectul a prevăzut, de asemenea, suport juridic pentru jurnaliști în procesul de documentare a subiectelor de interes public. În total, juriștii au reprezentat beneficiarii proiectului în 14 procese de judecată. „Am acordat asistență juridică în mai multe cazuri de îngrădire nejustificată a informației de interes public. Instituțiile care au refuzat să ofere informațiile invocau diferite motive, spre exemplu: date cu caracter special sau secret comercial” - a precizat juristul proiectului, Vitalie Zama, de la Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Tot în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” a crescut și capacitatea organizațională a RISE Moldova. Redacția noastră s-a extins prin crearea unui departament video care a produs 12 anchete pe durata proiectului. Aceste anchete au generat aproape jumătate de milion de vizualizări pe pagina oficială de YouTube a RISE Moldova.

Proiectul „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” a fost implementat de RISE Moldova, Juriştii pentru Drepturile Omului şi Centrul Media din Tiraspol, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Suma grantului oferit de UE a acoperit 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanţarea proiectului în 2016 a fost asigurată de Departamentul de Stat al SUA, iar în 2017-2018 de Fondul Naţional pentru Democraţie (National Endowment for Democracy).

RISE Moldova (www.rise.md) investighează crima organizată și face conexiuni din zone offshore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est și Asia Centrală, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor.

RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola