Jurnaliști din Moldova instruiți în reflectarea subiectelor despre populație și dezvoltare
Jurnaliști din Moldova instruiți în reflectarea subiectelor despre populație și dezvoltare
Peste 20 de jurnaliști de la diverse instituții de presă din țară au participat în perioada 19-20 iunie la cursul de instruire ”Probleme ce țin de populație și dezvoltare: cum le abordăm în mass-media”, în care s-a discutat despre tehnicile de abordare și documentare a subiectelor despre dinamica populației, sănătatea reproductivă, planificarea familială și îmbătrânirea populației. Cursul de instruire a fost susținut de trainerii Ruslan Mihalevschi, redactor-șef al săptămânalului “SP” din Bălți și Olga Gagauz, șefa Centrului de Cercetări Demografice din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu HelpAge International Moldova, cu suportul UNFPA, Fondul ONU pentru Populație.
În cadrul trainingului, jurnaliștilor le-au fost prezentate informații, cifre și date statistice despre populație, mortalitate și natalitate, speranța la viață a diferitelor grupuri sociale. Olga Gagauz a remarcat importanța cunoașterii și înțelegerii acestor aspecte de către jurnaliști, pentru realizarea unor materiale complexe și nediscriminatorii despre populație și dezvoltare.
Participanții au fost familiarizați de Irina Sagaidac, Centrul de Instruire în domeniul Sănătății Reproducerii al R. Moldova, și cu aspecte ce vizează sănătatea reproductivă a femeilor și a bărbaților, precum și rolul mass-media în promovarea eficientă a educației pentru sănătate. De asemenea, jurnaliștii, îndrumați de Valentina Bodrug-Lungu, expertă pe probleme de gender, au făcut cunoștință cu conceptul de îmbătrânire activă, care presupune dialogul dintre generații, utilizarea și aprecierea experienței pe care persoanele în etate o pot împărtăși cu alte persoane.
În urma analizării unor mostre de materiale discriminatorii față de anumite categorii ale populației, jurnaliștii au determinat principalele greșeli pe care trebuie să le evite, atunci când vorbesc despre anumite categorii sociale și minorități. De exemplu, jurnaliștii nu au dreptul să numească toți reprezentanții unii etnii, confesiuni religioase cu anumite calificative generalizatoare: hoți, mincinoși, neîngrijiți etc. ”Dacă un singur membru al acestor grupuri nu este caracterizat de aceste calificative, atunci drepturile lui sunt lezate și el este discriminat de jurnaliști. Trebuie să fim foarte atenți și responsabili atunci când scriem despre minorități și grupuri social-vulnerabile”, a menționat R. Mihalevschi, facilitatorul programului.
Cursul de instruire a fost unul util în opinia participanților, ajutându-i să înțeleagă mai bine cum pot transforma cifrele și datele statistice în istorii captivante, inclusiv prin elemente de design vizual. Maxim Commisarov de la ziarul ”SP” (Bălți) a remarcat: ”În urma trainingului am acumulat mai multe idei pe care le pot transforma în articole și mi-am pregătit o listă de surse noi de informare în domeniul populație. De asemenea, voi fi mult mai atent la felul în care scriu despre diverse categorii de populație, așa încât să nu încurajez stereotipurile negative din societate”.
Ca urmare a participării la programul de instruire, jurnaliștii vor putea pune în practică cunoștințele acumulate, în procesul de scriere, documentare și publicare a materialelor despre dinamica populației și imaginea pozitivă a persoanelor în etate, care au un rol determinant în crearea unei societăți pentru toate vârstele.
Programul de instruire a fost organizat de CJI în parteneriat cu HelpAge International Moldova, cu suportul UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, care are drept scop sensibilizarea publicului cu referire la problemele esențiale ce vizează dinamica populației, prin încurajarea comunității jurnalistice să reflecteze corect și obiectiv astfel de subiecte.