Ambasadorul SUA, îngrijorat că nu avem încă un Consiliu Nediscriminare

Societatea civila in ImaginiAmbasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, William Moser, s-a arătat îngrijorat că procesul de constituire a Consiliului Nediscriminare este tergiversat. "Este deja luna februarie și acest Consiliu încă nu a fost creat. Odată ce acesta va fi funcționabil, va putea să ia poziții decisive pentru a proteja drepturile tuturor grupurilor minoritare", a declarat ambasadorul american pentru portalul de știri DISCRIMINARE.MD

William Moser speră că Legea Egalității va aduce rezultatele scontate. "Noi și alți parteneri internaționali suntem foarte îngrijorați de statutul pe care-l au minoritățile din Republica Moldova. Drepturile omului sunt esențiale pentru orice societate democratică, iar discriminarea nu este altceva decât o degradare a acestor valori", a mai adăugat ambasadorul american.

Săptămâna precedentă, mai mulți experți din cadrul societății civile au avut o întrevedere cu dimplomații americani, care s-au arătat interesați cum decurge procesul de selecție a viitorilor membri în cadrul Consiliului Nediscriminare. După întrevedre, William Moser a declarat că își dorește ca oricare cetățean american care va veni în Republica Moldova, indiferent dacă este de culoare, asiatic, gay sau de altă etnie, să fie tratați în mod egal ca oricare alt cetățean moldovean.

Amintim că cinci din opt candidați au fost preselectați pentru funcția de membru în Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Următoarea etapă de interviuri vor fi planificate de către Comisia parlamentară specială abia săptămână viitoare.

Candidații care vor concura pentru funcția de membru în Consiliul anti-discriminare, Nicolae Rădiță, Doina Ioana Străisteanu, Serghei Ostaf, Veronica Mihailov-Moraru și Oxana Gumennaya, au șanse să fie numiți de Parlament, doar dacă vor trece cu brio următoarea etapă de interviu.

Potrivit președintei Comisiei parlamentare, Stella Jantuan, ceilalți trei candidați nu au demonstrat experiența necesară de cinci ani în domeniul drepturilor omului. Pe lângă avizele pozitive recepționate de Comisie din partea societății civile, au fost înaintate și plângeri din partea unei asociații creștine "Pro Familia". Potrivit acesteia, Doina Ioana Străisteanu, Serghei Ostaf, dar și Olesea Perean, care a fost eliminată din concurs, au fost criticați pentru faptul că nu sunt demni pentru această funcție.

Amintim că mai multe asociații creștine s-au opus votării în Parlament a Legii cu privire la asigurarea egalității. Cadrul legislativ era o condiție pentru țara noastră impusă de Uniunea Europeană pentru a obține un regim liberalizat de vize.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola