Indicele TI - un credit de încredere oferit noii guvernări
Aşteptările pozitive ale respondenţilor la schimbarea de guvernare ridică indicele la 3,3
“Corupţia riscă să pună sub semnul întrebării şansele unei redresări a economiei mondiale, mai ales pentru că în această fază, redresarea se bazează în majoritatea ţărilor pe programe guvernamentale” – averitzează organizaţia Transparency Interantional, care a dat publicităţii ultimul raport al perceptiei asupra coruptiei. Este vorba de perceptia cetatenilor sau expertilor asupra nivelului de coruptiei in sectorul public.
În ultimii 3 ani, situaţia din Moldova, sau mai bine zis percepţia asupa situaţiei corupţiei s-a îmbunătăţit. Puţin dar constant. Cum se explică, a întrebat-o Elena Moldoveanu pe experta organizaţiei Transparency International Moldova, Iana Spinei.
Iana Spinei: În anii cînd avem o schimbare radicală la guvernare, de obicei avem o percepţie pozitivă sau negativă privitoare la indice. Dacă ne uităm la 2001, cînd a fost o schimbare esenţială în eşichierul politic, în Republica Moldova a fost o percepţie pesimistă privitor la perspectivele prevenirii şi combaterii corupţiei şi indicele a scăzut de la 3,1 la 2,1 puncte. În anul 2009 avem o situaţie inversă: s-a schimbat radical puterea şi aşteptările respondenţilor sunt foarte pozitive, deaceea şi indicele este de 3,3 puncte, adică a crescut pînă la 3,3. Este un credit de încredere oferit noii guvernări.
Elena Moldoveanu: În condiţiile crizei economice, va putea actuala guvernare să asigure creşterea acestui indice?
Iana Spinei: Va fi foarte dificil. Este un credit de încredere care necesită nu doar dorinţă dar şi voinţă politică, precum şi o responsabilitate mai mare vis a vis de îndeplinirea obiectivelor asumate privitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei. 2/3 din ţările incluse în clasament, din 180 de state circa 150 au un indice de percepţie a corupţiei sub 5 puncte. Chiar şi dacă am evoluat un pic suntem destul de jos: pe locul 92 în clasament şi avem foarte mult de făcut.
Elena Moldoveanu: De ce credeţi că Moldova rămîne cu un grad sporit de corupţie, deşi a beneficiat în ultimii ani de finanţare externă pentru a preveni şi combate fenomenul?
Iana Spinei: Deşi s-a investit foarte mult atît de Millennium Challenge Account, cît şi Consiliul Europei, de PNUD şi au fost nişte alocări masive de fonduri în anticorupţie, ele au purtat cu precădere un caracter indirect, deci au fost vărsate în infrastructură. Acuma într-adevăr activităţile care vor fi puse sperăm noi în Planul de Acţiuni de prevenire şi combatere a corupţiei, trebuie să poarte un caracter direct de prevenire şi combatere a corupţiei în toate sectoarele, dar cu precădere în cel public. Noi ne aflăm în partea de jos a clasamentului şi trebuie să lucrăm foarte mult pentru a îmbunătăţi situaţia.
Elena Moldoveanu: Indicele percepţiei corupţiei de 3,3 puncte, cît are Moldova, îi sperie pe investitorii străini să vină aici cu investiţii directe?
Iana Spinei: În mod normal investitorii străini sunt foarte atenţi privitor la nivelul corupţiei în ţară. Una din consecinţele nivelului înalt al corupţiei este faptul că investiţiile nu vin atît de repede. Oamenii de afaceri sunt foarte atenţi şi nu doresc să investească în ţările cu un nivel înalt de corupţie.
Elena Moldoveanu: Moldova însă are un indice de percepţie a corupţiei mult mai înalt decît în alte state din CSI.
Iana Spinei: Eu nu cred că noi ar trebui să ne etalonăm, să ne comparăm cu CSI. Noi la ce valori tindem? La valorile unei democraţii mature, vrem să fim o ţară civilizată şi trebuie normal să ne orientăm spre acei indici care sunt atinşi de statele Uniunii Europene.