Diana Enache: "Poezia este un remediu"
Diana Enache este o voce ce se vrea auzită. Diana scrie poezii și este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Facultatea de Istorie și Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Adminstrative, USM. În prezent activizează la radio Plai, iar despre ea pot să mai adaug că scrie versuri minunate.
Când ai scris prima poezie?
Am scris-o pentru prima mea profesoară, când aveam 7 ani era 3 sau 4 octombrie 2001. Ea suna cam așa: ,,De ziua scumpei mele-nvatatoare/ Îi doresc o ramură cu flori,/ Și-I doresc în viață-atâta soare,/ Cu o nuanța-ntreagă de culori...” Prima profesoară se numește Zinaida Burdujan. Activează la Liceul Mihai Eminescu din s. Sadaclia r.Basarabeasca.
Ce este poezia pentru ține?
În general, poezia nu cred că are o definite, pentru mine este un remediu de a fugi din lumea în care trăiesc. Adesea prefer să a ,,evadez” în poezie. Mai poate fi definită ca o cădere de gânduri sau o cale prin care ai putea transmite un mesaj, folosită, în special, pentru educarea oamenilor sau exprimarea revoltelor într-un stil liric, înfrățit cu arta.
Câte poezii ai scris până acum?
Nu știu exact câte sunt, că mi-ar fi și foarte greu să le număr pe toate, mai ales că acum găsesc versuri uitate și nici nu îmi amintesc când le-am scris. Subiectul preferat este dragostea, iar în ultimele poezii este vizibilă dragostea de țara și durerea visului neîmplinit al neamului românesc.
Recent ai participat la un concurs literar în România, povestește-ne mai multe despre el.
.A fost o provocare pentru mine și nu aș spune că am mers în special la concurs, acesta fiind un pretext pentru marele meu vis realizat în ultima zi a primăverii: de a vedea lumea și pământul de peste râu. Concursul organizat la Liceul ,,Nicolae Balcescu” din orașul Medgidia, jud. Constanța a fost organizat cu ocazia aniversării revistei ,,Metamorfoze” a cărui redactor-șef este profesorul Constantin Miu.
Datorită concursului ai fost pentru prima oară în România, cu ce impresii ai revenit acasă?
Am cunoscut multă lume bună, iar acest fapt m-a apropiat și mai mult de Țara Mare. Acolo sunt acasă și simț cum mă cheamă Dunărea și Carpații, Prutul mă imploră să nu ajung la mal, fiind ,,arestat” - poliție de frontieră pe ambele maluri, și uitat acolo - ,,undeva”. Marile emoții mi-au provocat și câteva lacrimi de durere și dragoste de țara.
Care este poetul tău preferat și de ce?
Ar fi greu să găsesc un nume. L-am citit pe Octavian Goga, Petru Zadnipru, Vasile Alecsandi, Ilie Telescu, George Coșbuc, Nicolae Dabija și mulți alții. Îi citesc deoarece au simțul poeziei care subînțelege a rimă, ritm, metro, mizicalitate.
Ce carte ai recomanda tinerilor să citească?
Dacă vrea cineva să citească o carte bună pentru a-și petrece timpul, pot recomanda romanele lui Nikos Kazatzakis, Marcel Proust (În căutarea timpului pierdut), Kobo Abe (Femeia nisipurilor)
Ce înseamnăs uccesul pentru tine?
Să fii fericit.
Cum crezi, ce ar trebui să simtă o persoană pentru a scrie o poezie?
Ar trebui să fie om viu, să atragă atenția lucrurilor care au loc zilnic în jurul lor și sa-și distrugă indiferența..
Bacovia sau Eminescu?
Bacovia cu a lui, Eminescu cu a lui. Pentru a înțelege felul de a scrie a poetului trebuie să îi studiezi și să-l îndrăgești cu voie sau fără voie. Poezia mea, chiar și dacă am fragmente bucoveniene, vine mai aproape de poezia lui Eminescu, alături de ,,Scrisoarea III” sau ,,Ce-ți doresc eu Ție, dulce Romanie”.
Când urmează să apară o carte semnată de Diana Enache?
Prima mea carte trebuia să apăra cu aproximativ 5 ani în urmă, în clasă a 8-a. Din păcate nici azi nu am asigurearea financiară suficientă, încât să pot debuta. La moment aș putea să lansez 4 volume de poezie.
Ce părere ai despre voluntariat?
Voluntariatul îl facem în fiecare zi, mergând pe stradă, dacă ajutăm o bătrânică. Mi-a plăcut mereu să dau de la mine, chiar și atunci când nu îmi rămânea nimic, pentru a ști că ofer un ajutor celui care are acum nevoie. Activitate gratis fac deseorii, Nu pot fi indiferentă!
Voluntariatul este o bună metodă de a obține unele deprinderi, pe lângă faptul că ai în spate o facultate, dacă o ai. Aceste activități te pregatesc pentru ceea ce ai de făcut.
Ce mesja ai transmite tinerilor?
Să nu cedeze niciodată, indiferent de circumstanțe, să iubească țara în care s-au născut și să vorbească limbă română!
Daniela Timofti