VOLUNTARIATUL CONTRIBUIE LA COEZIUNEA ECONOMICA SI SOCIALA
Valoarea adaugata generata de activitatile de voluntariat este considerabila: "fiecare 1 EUR cheltuit pentru sustinerea voluntariatului genereaza un profit intre 3 si 8 EUR" conform unui raport al Parlamentului European.
Promovarea activitatilor de voluntariat, cu ajutorul politicilor comunitare si a fondurilor UE, ajuta la stabilirea unei legaturi directe intre cetateni, comunitatile acestora si Uniunea Europeana, a declarat raportorul Marian HARKIN (ALDE, IE).
Scutirea de plata a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA)
In raportul elaborat de Marian HARKIN (ALDE, IE) se solicita Comisiei si statelor membre sa analizeze posibilitatea introducerii unei baze juridice, in temeiul careia, organizatiile de voluntari, sa fie scutite de plata TVA pentru achizitii efectuate in vederea realizarii obiectivelor lor, iar in cazuri specifice, exceptarea de la plata TVA-ului pentru bunuri si servicii donate organizatiilor de voluntari.
Voluntariatul prin educatie
Comisia, statele membre si autoritatile locale si regionale sunt invitate sa promoveze voluntariatul prin educatie la toate nivelurile, creand oportunitati de voluntariat deja in primele stadii ale ciclului educational, astfel incat sa fie perceput ca o contributie normala la viata comunitatii.
Voluntariatul corporatist
Companiile si alti actori din sectorul privat, sunt de asemenea incurajati sa sprijine si sa promoveze voluntariatul, ca parte a strategiilor referitoare la responsabilitatea sociala corporatista.
Promovarea activitatilor de voluntariat
In raport, se mai solicita Comisiei Europene, revizuirea politicii de acordare a vizelor pentru participantii non-UE la programe de voluntariat, in vederea introducerii unui regim mai permisiv de acordare a vizei, in special pentru voluntarii din tarile vecine ale UE.
Nu in ultimul rand, Parlamentul European recomanda ca anul 2011 sa fie declarat Anul European al Voluntariatului.
Raportul a fost adoptat cu 639 voturi pentru, 23 impotriva si 21 abtineri.
Nota: In Republica Moldova a fost elaborat un studiu asemanator pentru proiectul de lege cu privire la voluntariat. Studiul, elaborat de catre o organizatie membra a Coalitiei pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat il puteti gasi la
http://credo.md/arhiva/documente/PolicyPaperLegeaVoluntariat%201.7.pdf
Sursa: Buletinul Electronic Contact nr.263