Europa Libera: Interviu cu Denis Matveev despre dialogul dintre Chisinau si Tiraspol



denis_matveev.jpgInterviu cu expertul Denis Matveev de la Institutul roman pentru pace „Patrir" din Cluj-Napoca, directorul programelor pentru Moldova si Transnistria.

Europa Libera: Dle Matveev, dialogul dintre Chisinau si Tiraspol a continuat sa capteze atentia opiniei publice. Reperzentantii celor doua parti s-au reintilnit la Odesa, unde au discutat problema cailor ferate, iar ceva mai devreme, la Bender, s-au intilnit grupurile de lucru pe probleme sociale si de ecologie. Care ar putea sa fie la parerea dumneavoastra primele concluzii ale acestor discutii?

Denis Matveev: „Cred ca aceste consultari sint un pas pozitiv in directia cea buna, pentru ca indiferent de faza in care se afla procesul de negocieri, problemele populatiei trebuiesc rezolvate. Iar din cite inteleg eu, activitatea acestor grupuri de lucru este indreptata tocmai spre rezolvarea unor asemenea probleme - cum ar fi activitatea cailor ferate, reinoirea infrastructurii, problemele ecologice si asa mai departe. Si acest lucru este foarte important, pentru ca populatia sa nu ramina ostatecul conflictului sau ostatecul procesului politic de negocieri".

Europa Libera: Dle Matveev, tonul discutiilor dintre Chisinau si Tiraspol pare sa fie in general pozitiv si chiar optimist, desi deocamdata cele 2 parti, in mai multe probleme, cum e si calea ferata, ramin pe pozitiile vechi. Nu risca sa se impotmoleasca negocierile abia reincepute?

Denis Matveev: „Daca e sa vorbim despre negocieri impotmolite sau de lunga durata e suficient sa revenim la istoria conflictului. Acum insa exista acest aspect pozitiv - formatul in care decurge procesul de pacificare si procesul prin care se incearca sa fie rezolvat acest conflict in ansamblu - a fost din nou extins, intr-o anumita masura. Negocierile politice nu au fost niciodata suficiente, mai ales daca ele decurg intr-un format ingust - intre doua institutii, bineinteles competente. Este pozitiv faptul ca acestui proces se alatura si comunitatea de experti, care pot gasi numitorul comun si care pot sa urneasca din loc negocierile politice pe probleme concrete".

Europa Libera: Dle Matveev, daca tot vorbim despre masurile de incredere, prin ce ar putea sa contribuie comunitatea de experti la realizarea lor sau chiar la extinderea spectrului acestor masuri? Stiu ca saptamina trecuta, la Odesa, Institutul Patrir pe care il reprezentati s-a aflat printre organizatorii unei conferinte internationale, care a avut chiar acest generic: „Rolul comunitatii de experti in conflictul moldo-transnistrean". Ce recomandari au rasunat la conferinta pentru partile in conflict?

Denis Matveev: „Rolul expertilor in rezolvarea unor probleme concrete, experti care participa sau nu la activitatea celor 8 grupuri de lucru, rolul mass-media si al societatii in ansamblu este sa genereze idei noi. Ce se poate face impreuna? Ce probleme framinta populatia de pe ambele maluri ale Nistrului si pot fi rezolvate, asa incit oamenii sa nu fie niste ostateci ai conflictului? La intrunirea de la Odesa a comunitatilor de experti din Chisinau si Tiraspol, dar si din Ucraina, Romania si Rusia, au rasunat niste idei foarte interesante. Cum ar fi - deschiderea unor conturi corespondente ale bancilor transnistrene in bancile moldovenesti, ca masura de incredere. Sau - ridicarea nivelului de informare al populatiei, de ambele parti, cu privire la necesitatea reglementarii conflictului, ca aceasta problema sa nu treaca pe un plan secund, asa cum s-a intimplat in Cipru. De asemenea, s-a propus simplificarea accesului populatiei din Transnistria la serviciile medicale asigurate din Moldova. Asemenea idei, pe linga ceea ce tine de drumuri, infrastructura, ajutoare umanitare, sint foarte importante pentru ca masurile de incredere sa devina ceva real, palpabil, asa incit populatia sa poata sa vada si simti aceste lucruri, sa nu raminem numai la nivelul discutiilor intre experti si institutii de stat. La Odesa a rasunat si ideea ca un lucru pozitiv ar putea fi extinderea formatului de negocieri, care sa includa spre exemplu si parlamentele de la Chisinau si Tiraspol. Pentru ca se stie, din experienta internationala, ca un proces de negocieri ingust risca sa fie scos pe necarosabil, deoarece el ar putea sa excluda niste jucatori importanti din societate. Iar daca vrem sa includem in procesul de negocieri, in proiectul unui viitor comun, toate vocile care exista in societate, n-ar fi fost rau sa ne gindim si la partidele politice, pentru ca si conjunctura politica se poate schimba treptat sau chiar in mod radical".

Europa Libera: Opinia invitatului emisiunii noastre Denis Matveev de la Institutul pentru pace Patrir din Cluj-Napoca, Romania, director de programe pentru Moldova si Transnistria.

 

Sursa: www.europalibera.org