SERGIU OSTAF: REINTREGIREA REPUBLICII MOLDOVA VA PUTEA AVEA LOC IN URMATORII 4-5 ANI



Agentia de stiri Info-Prim Neo lanseaza un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova – CReDO.

- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Reintregirea Republicii Moldova este un proces de durata, in care procesul politic este doar o componenta. Sunt necesare actiuni pe mai multe directii. In primul rand autoritatile constitutionale vor deprinde consistent si consecutiv masuri si politici de continuare a reformelor democratice, punerea in practica a legilor adoptate in baza Planului UE-RM. Aceasta va crea conditii mai favorabile de reintegrare si va face procesul mai atractiv pentru locuitorii din partea stanga, care inca nu sunt loiali autoritatilor constitutionale, si totodata vor reduce din contra-argumentele autoritatilor din regiune pentru reintegrare.
Autoritatile constitutionale vor elabora un set de politici concrete directionate locuitorilor din regiune cu referire la drepturile sociale, medicale, educationale, facilitarea circulatiei, etc., pentru a mari interesul acestora pentru reintegrare. Actiunile economice de inregistrare a intreprinderilor din stanga Nistrului si acordarea facilitatilor fiscale este un pas reusit si poate servi drept exemplu.

Sub aspect politic conducerea Republicii Moldova va continua cultivarea relatiilor pozitive cu parten erii din UE si SUA, va dubla eforturile de cooperare cu Ucraina, inclusiv cu principalele partide politice din aceasta tara.

Dialogul strategic cu Rusia necesita a fi continuat pe mai multe dimensiuni: 1) stabilirea dialogului cu presedintele nou ales al Rusiei; 2) continuarea dialogului cu prim-ministrul Rusiei, in special din moment ce institutia data capata o influenta mai mare in politica externa a Rusiei; 3) consolidarea relatiilor bilaterale dintre parlamentele tarilor; 4) initierea dialogului la nivel tehnic cu ministerul de externe si Consiliului de securitate al Rusiei.

Masurile descrise se vor desfasura in conditiile mentinerii pozitiei ferme cu privire la retragerea tuturor trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova si angajamentul UE, SUA si a Ucrainei in procesul de negociere politica.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea sta tului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

In principiu, in conditiile in care se afla Republica Moldova, directia politica pentru reglementarea conflictului este adecvata, adica: 1) lectiile de acasa pentru democratizare; 2) cultivarea relatiilor strategice cu UE, SUA, Ucraina si restabilirea dialogului cu Rusia; 3) angajarea in dialog cu autoritatile din stanga Nistrului. Totodata, directia data necesita o sistematizare si consecventa mai mare si folosirea actiunilor pe mai multe dimensiuni, dupa cum s-a explicat in raspunsul la prima intrebare.

Gradul de eficienta, prin prisma rezultatelor, este foarte moderat, in special, pe dimensiunea democratizarii interne, dar si din lipsa politicilor comprehensive pentru a mari atractivitatea reintegrarii pentru locuitorii din stanga Nistrului. Un grad insuficient de cooperare se inregistreaza in raport cu autoritatile din Ucraina.

Reintregirea Republicii Moldova va putea avea loc in urmatorii 4-5 ani (pe termen mediu), in conditiile continuarii si aprofundarii strategiei alese de conducerea tarii si sustinuta de UE si SUA, si in care Rusia va avea un rol substantial. In perioada imediat urmatoare am putea fi martori doar la declaratii politice favorabile din partea conducerii Rusiei pentru reintregirea Republicii Moldova. Acestea semne pozitive trebuie aprofundate si cultivate pentru a obtine un rezultat stabil pe termen mediu.

www.info-prim.md