Andreea Răducan: „Am rămas un om echilibrat, disciplinat și ambițios.”
Andreea Răducan -nume care nu are nevoie de prezentare
Campioana mondială și olimpică născută la Barlad, deținătoare a peste 20 de medalii, gimnasta română rămâne a fi și în
continuare un model de excepție pentru mulți tineri.
Despre Andreea Răducan, talentul și activitățile ei aflați mai multe în acest interviu.
Sunt foarte curioasă să aflu când ai început să practici gimnastica și ce înseamnă acest sport pentru tine?
La scurt timp după ce am împlinit 4 ani, tatăl meu care a fost foarte pasionat de sport, s-a gândit să ma ducă la sala de gimnastica a Clubului Spotiv Școlar din Barlad. Eram plină de energie ca mai toți copiii la vârsta aceea. Mă jucam, învățam elemente și eram nelipsită de la antrenament. Apoi joaca de la început s-a transformat într-o treabă cât se poate de serioasă, luând drumul performanței.
Ce ai păstrat din viața de sportiv?
Sportul te dezvoltă nu doar fizic ci și mental. Multe dintre calități le-am dezvoltat practicând sportul de performanță. Am rămas un om echilibrat, disciplinat și ambițios. Cu aceeași dorință de a fi cel mai bun în tot ceea ce îmi propun să fac.
Știu că ai lansat și o carte “Reversul medaliei”, ai putea să ne zici de unde a izvorât dorința de a scrie?
Chiar cu un an în urmă a avut loc lansarea cărții autobiografice “Reversul Medaliei”, pe data de 8 Decembrie 2010. Mi-am dorit ca această carte să apară pe piață la 10 ani de la evenimentul Sydney 2000, de la Jocurile Olimpice. Nu-mi propusesem să scriu o carte. Am participat însă la multe evenimente în care am avut ocazia să povestesc cu studenți, elevi sau persoane din diferite companii despre performanța, drumul până acolo sus, și inevitabil discuția noastră atingea și subiectul Sydney, pastila de nurofen etc. Mi-am dat seama că este un subiect căruia oamenii nu i-au pus punct și încă sunt curioși să afle cum s-au desfășurat lucrurile acolo de fapt. Așa a apărut ideea de a răspunde celor pasionați de sport și care au urmărit evoluțiile noastre în competiții, la multe dintre curiozitățile lor.
Prezintă-ne mai multe detalii despre gândurile adunate în această carte?
Este o carte pe care oricine o poate citi cu plăcere. Este scrisă pe înțelesul tuturor! Sunt descrise evenimentele importante care mi-au marcat copilăria dar și adolescența, emoții și momente de neuitat, dar și clipe de deznădejde. Toate acestea alături de oameni cu care am înțeles ce înseamnă peformanță la cel mai înalt nivel și cum e să fii cel mai bun în întreaga lume. Împreună am participat la obținerea de recorduri modiale și pentru asta le sunt recunoscătoare și colegelor mele, dar și antrenorilor. Familia a fost echilibrul meu în toți acești ani, iar cartea îi este dedicată tatalui meu, care împreună cu mama au urmărit competițiile la care eu am participat cu pastile de distonocalm. Este o carte plină de emoție. Sper să o citiți cu drag și aștept apoi opiniile voastre.
Vorbește-ne despre proiectele de caritate în care ai fost implicată. Ce sentimente ai trăit? Cum a fost?
Am răspuns prezent unor astfel de evenimente, ori de câte ori am avut ocazia, mai ales cele în care au fost implicați copii. Fac acest lucru cu mare bucurie, iar mulțumirea și împlinirea pe care o ai după un astfel de proiect nu poți să o întelegi decât dacă îți pasă cu adevărat de oamenii care au nevoie de susținerea ta.
Ai încercat să te ocupi de promovarea sportului sau de proiecte sociale în care să implici sportivi?
Cred că fiecare dintre colegii mei, cei care au practicat sportul de performanță fac lucrul acesta într-un fel sau altul. Le vorbesc copiilor despre importanța sportului în viața lor, facem sport împreună. Deasemenea Gabriela Szabo derulează o campanie care se numește “Sport pentru Viață”, unde am coolaborat și eu. Proiectul meu de suflet este “Fabrica de medalii” de la Digi, ce promovează gimnastica din Romania și sportul în general.
Care ar fi proiectele pe care ţi-ai propus să le derulezi în viitor?
Obișnuiesc să las lucrurile să curgă de la sine. Sunt câteva proiecte în desfășurare: Programele Fundației Olimpice Române, unde eu lucrez. Avem aici programe de promovare a sportului dar și programe sociale pentru foștii campioni, care se confruntă astăzi cu o situație dificilă. Deasemenea sunt în lucru și planurile unui nou centru sportiv, baza sportivă Granitul unde dl Ion Țiriac și-a propus să investească, dumnnealui fiind Presedintele Fundatie Olimpice. Anul 2012 va fi unul plin și cu evenimente importante pentru mine, dar și pentru sportivii noștri care au intrat în linie dreaptă în pregatirea pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Suntem cu toții alături de ei și sperăm să obțină cât mai multe medalii.
Mulțumesc pentru interviu și sărbători fericite!
Realizat de Daniela Caraiman