Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

Arta fotografică mă inspiră să văd mult sens în viaţă...dăruind acest sens lumii întregi



Igor Tolmaci, tînărul care fotografiază lumea înconjurătoare pentru ochii celor din jur

Îl cheamă Igor Tolmaci și este fotograf. Ba încă unul foarte bun. Atât de bun, încât fotografiile sale, culorile,303113_217324524998977_100001642925274_593417_2108381508_n fragmentele, bucăţile, piesele sunt întotdeauna o invitaţie spre  noi căutări și meditații. Are doar 20 ani  și încearcă să realizeze mai multe la această vîrstă și să-și  facă viața deosebită.

Totuși el  nu se consideră fotograf. Un fotograf perfect, pentru că zice el:

“ fotografia este ceva personal în care procesul trebuie perceput doar de 2 ochi și un aparat de fotografiat, pe cînd rezultatul trebuie să provoace reacția unei mase de oameni”. El e pasionat de ceea ce face și mai mult acesta realizează de multe ori sesiuni foto gratuite. Mai multe despre fotografie și universul personal a lui Igor Tolmaci aflați în continuare.

Igor, povesteşte-ne mai multe despre pasiunea ta pentru fotografie?

Fotografia e o artă în viaţa mea – Arta de-a privi la viaţă altfel...Cred că inspiraţia de-a privi artistic este o moştenire de la părinţii mei. Tata era pasionat de arta fotografică, iar mama are şi acum un suflet plin de creativitate şi un gust deosebit pentru design-ul vestimentar şi interior.

De fapt mama şi a fost imboldul, acela  ce m-a făcut să trăiesc prin artă. Acum şi sunt absolvent la Colegiul de Construcţii, Specialitatea Design Interior...şi cred că nu mă opresc aici...p-u că chiar trăisec prin artă. De asemenea influienţa atmosferei creative şi dragostea de sat, unde petreceam veri întregi, în copilărie, alături de bunei, a dezvoltat în mine calitatea de a fi liber în gîndire, învăţând a vedea frumosul în orice.

Viziunea artistică, ma făcut doi ani în urma să i-au un aparat de fotografiat în mâină, fiind la mare, şi să fac careva poze din frumuseţea ce mă inspira...cer...valuri...Cetatea Albă în Ukraina, apoi hazartul de a continua şi dorinţa de-a mă perfecţiona în acest domeniu mi-a rămas ca maprentă...am reuşit să opresc timpul...prin secvenţe, emoţii, trăiri ale mării...

De ce anume fotografia?

Eram mereu în căutarea a ceva nou – sport, lecţii de chitară si multe alte hobby-uri. Fotografia este refugiul sufletului meu...mă simt liber de a crea, a vedea ceea ce, probabil, nu văd mulţi. Prin fotografie eu evoluiez, mă perfecţionez...creând o nouă lumea...prin obiectiv...

Fotograful este un psiholog bun...el trebuie sa vadă cu alţi ochi, nu ochi obişnuiţi, pentru a reflecta ceva diferit, perfect, adevărat, frumos şi autentic.

Gândirea noastră este imaginară. Noi permanent vedem imagini. A fotografia înseamnă a da viaţă imaginilor, a întipări momentele ce ne vor aminti că am trăit...că am trecut prin viaţă şi nu doar am existat.

Iubesc mult sa fotografiez, deoarece pot aduce plăcere  prin atingerea acelor calităţi umane, acelei energii din viaţă, şi de multe ori doresc sa fie în fotografie totul adevărat, nu fals.

Prin fotografie realizăm că o lume bună există doar atunci cînd începi a crea şi a transmite creaţia ta lumii prin sensul ce-l refelctăm în ea.

Da, arta fotografică mă inspiră să văd mult sens în viaţă...dăruind acest sens lumii întregi.

Când faci fotografii,  alegi corpuri, priviri, teme, contexte - cum e?

Aleg tot ce mă inspiră...viaţa însăşi...pentru că totu le viaţă – pietrele, copacii, durerea, bucuria, trecutul, viitorul...prezentu lprin care trăim..visele...toate se pot regăsi în obiectiv...fiindcă prin el, eu opresc timpul...Ador stilul indeosebi arhitectura stilul classic romantic retro , clasic + modern un contrast dintre ceva vechi si inovator. Ma stradui sa aleg totul muzica vestimentatie si un dialog cu persoana fotografiata pentru o productivitate mai buna.

Anume datorita analizei sistematice putem obtine dupa opinia mea rezultate mari datorita muncii asupra noastra putem evolua si vedea aceeasi privire corp deja mai bine si in alta medota.

Am înțeles că tu deseori realizezi sesiuni foto gratuite, de unde ai moștenit acest spirit de a face bine?

Fotografia este un infinit. Mai întii tu faci fotografii simplu...apoi pentru cineva...apoi realizez că în acea fotografie, ca în oglindă, te vezi pe tine personal, şi inspiraţia uneori te câstigă şi pasiunea creşte la maxim – pasiunea de nu pierde nimic în viaţă.Conteaza mai mult rezultatul nu banii şi uneori cer de la persoane multa straduiţă si dialog pentru a crea liber, uneori banii creaza obstacole si dictează procesul de lucru si de creare.Prefer sa lucrezi mai mult gratis pentru ca ma invăt si mă perfectionez.

Crezi că anume acest voluntariat îți poate aduce în viitor un brand puternic în domeniul fotografiei?

Cred că profesionalismul şi personalitatea în primul rând ne face de neânlocuit ân orice domeniu, iar eu tind mereu spre perfecţiune. Voluntariatul este aceeaşi muncă...în care depunem mult suflet...e o muncă asupra perfecţiunii.Da anume cred ca metoda de voluntariat ne poate face să simţim anume arta adevarată.

Consideri  că banii îți aduc stimul în procesul de fotografiere? De ce?

Banii mereu sunt un stimul. Fiindcă viaţa e  un sistem. Banii fac parte din acst sistem . In primul rând pun accent pe calitate – pentru calitate avem toţi nevoie de bani, pentru a creşte profesional, a ne inspira de flora şi fauna mondială, pentru a călători şi a cumula experienţă...pentru a crea.Consider la aceasta virsta ar fi bine sa caut stimul in alt cva ca de exemplu rezultate si emotii pozitive celor fotografiati care au mai mare valoare ca sursele financiare pentru ca logic noi avem de toate ca sa putem trai.Dar ii consider necesari pentru procesul de fotografiere.

Ce înseamnă pentru tine frumosul? Dar fericirea?

Fericirea...cred că e fiecare clipă trită...moment ce ne face să creştem personal şi profesional...sensul a tot ce trăim...căutarea...dragostea dăruită şi împărtăşită...bucuria de-a fi alături de cei dragi......Prin fotografie ne autodepăşim...vedem dincolo de tot ce se vede...Fericirea e  dorinţa neinfinită de a crea ca un arhitector propria-ni viaţă...şi poate a altora prin arta din noi.

Îți mulțumesc!

Realizat de Daniela Caraiman

311056_234844049913691_100001642925274_649938_458906202_n