De ce nu vine și la mine mama că în fiecare zi o tot aștept…
Interviu cu Lena Pascal, psiholog
Psihicul omenesc, asa cum îl concepe știința nu este alceva decît o părticică din întreg. Atunci cînd vrei să cunoști și să obții întregul trebuie să cauți sprijin psihologic și să te reconectezi la acest întreg. Teoria e simplă însă realitatea nu. Lena Pascal, specialist în psihologie ne spune mai multe secrete despre acest întreg, despre sensul vieții și activitatea de voluntar.
Lena, ce face de fapt un psiholog și cum poate el să ne ajute?
Psihologul îl ajută pe client să conștientizeze ce se întâmplă în mintea lui (la nivel conștient cît și la nivel inconștient), astfel încât intervenția să dea roade. Să fii un psiholog este destul de dificil deoarece la moment lumea trăiește un adevărat haos din care nuștiu cum să iasă. Mereu grăbiți, mereu nervoși cu o valiză de probleme pe care o duc zi de zi și la care caută mereu o rezolvare. Psihologul iese în întâmpinarea ta și a problemelor tale pentru a le aranja pe toate, pentru a găsi o explicație gîndurilor și nevoilor tale .
În calitate de psiholog, spune-ne care ar fi dinamica psihicului uman astăzi?
Să începem cu definiția psihicului uman, ce reprezintã un ansamblu hipercomplex, relativ stabil, autoreglabil, de stãri și procese psihice, care functioneazã pe baza principiilor semnalizãrii, reflectãrii și simbolizãrii. La momentul de față dacă privim atent în jurul nostru observăm că comportamentul uman este influențat de diferiți factori, cu care avem de-a face zi de zi. Acești factori stimulatori ai comportamentului ne influențează spre a acționa, spre a gîndi rezonabil. Dacă să luăm ca exemplu noua generație care este destul de liberă în gîndire, îmbrăcăminte,orientație...observăm că majoritatea tind spre libertate,tind spre o lume nouă diferită, una fără griji și fără piedici sau prejudecăți. Lumea de azi luptă pentru o viață nouă, în majoritatea cazurilor incorectă și caracterizată de alții care nu o pot înțelege și nici justifica dar ea totuși există, această gîndire și dorința de a fi unul mai diferit ca celălalt.
Vorbește-ne despre experiența de voluntar în domeniul psihologiei?
Voluntariatul este activitatea desfășurată din propria inițiativă în folosul altora dar în urma căreia tu primești o satisfacție sufletească nedescrisă.
În decurs de 3 ani am activat în cadrul asociației ,,Prietenii copiilor” dăruindu-mă cu plăcere acestei ocupații. Misiunea noastra era de a oferi și demonstra atît micilor copii cît și părinților o nouă viziune despre viață și despre importanța copilăriei care este limitata. Împreună cu o echipă bine pregătită și prietenoasă organizam o arie largă de activitaţi, elementul de legatură fiind dezvoltarea individuală şi socială printr-o metoda alternativă de educație ce are ca instrument principal jocul. Noi Echipa Prietenii Copiilor eram convinși, că oferind copiilor ce este al lor – “lumea magică a jocului” – societatea câştigă OAMENI de viitor!!! În acest sens echipa de animatori a asociaţiei are o semnificativă experienţă de lucru cu copiii în domeniul educaţiei non-formale. Pentru a înţelege mai bine „Universul Copilului” fiecare animator a avut posibilitatea să trăiască experienţe bogate de joc, de comunicare și trăiri copilărești pe care și reamintesc și astăzi.
În fiecare săptămînă aveam plecări la orfelinatele Cantemir, Strășeni, Chișinău..etc și de fiecare dată mergeam cu plăcere știind că o mulțime de copii vor așteaptă de dimineață să apară echipa de animatori, copii erau siguri că astăzi va fi o zi mai splecială ca celelalte. Unde mergeam vedeam numai fețe triste a micilor copii, acea jalnică privire ce visa la părintele care să-i ofere adevărata căldură sufletească. Din start știam bine funcția și obiectivul pentru care ne aflăm acolo, reușeam să aducem pe fața lor acel zîmbet inocent care doream să-l vedem de la început. O experiență și niște trăiri senzaționale simțite la zîmbetele și plăcerile copiilor.
Cum e să ai grijă de copii și să faci ceva productiv în același timp?
Un copil poate oricând să-l înveţe pe un adult trei lucuri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce-şi doreşte. Aceste lucruri le-am sesizat și eu și toate astea m-au făcut să mă simt alfel, de fiecare dată dorind să le dăruiesc tot mai mult acelor copii.
Cît de frumosă este această experiență?
O trăire și experiență nedescrisă prin cuvinte am avut find voluntar, au fost situații diferite despre care pot povesti foarte multe. Momente unice trăite lîngă copii care aveau nevoie de noi și ale căror zîmbete contau foarte mult.
Ce întrebări îi frămîntă cel mai des pe copii?
Copilăria este o lume fermecată, duioasa, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Orice! Este vârsta la care suntem cel mai aproape de Dumezeu și de toate tainele existenţei. Ne putem întâlni oricând cu balaurul cu şapte capete, cu zgripţuroaica cea haină, putem fi vrăjitori, eroi din filme sau benzi desenate, putem vizita orice loc din lume cu ochii minţii şi să credem cu tărie că am fost acolo cu adevărat… Uite acei copii ale căror fețe sunt numai în lacrimi și ale căror suflete micuțe numai știu de nimic pe ei mereu îi frămînta aceleași întrebări :,,de ce sunt aici și nu cu părinții? ce înseamnă dragostea părintească? și cel mai dureros de ce nu vine și la mine mama că în fiecare zi o tot aștept…”
Lena, crezi că putem să ne folosim visele pentru a ne îmbunătăți viața?
Visele sunt o cale deschisă către gîndurile, emoțiile și acțiunile noastre adevărate. În vise îți vezi clar impulsurile și dorințele. Dacă am acorda mai multă atenție viselor, am observa că ele ne dau tot felul de indicii pentru a rezolva ceea ce ne frământă.Visele ne ridică moral și psihologic din diferite situații ce par fără rezolvare. Din păcate, rareori ne întrebăm ce-ar putea însemna visele noastre. De fapt, ele ne ajută să intuim lucruri relevante despre relaţiile personale, să identificăm şi să rezolvăm conflicte ascunse. Ele pot fi ca nişte semne indicatoare, adeseori arătându-ţi cea mai bună cale de urmat, atunci când nu ştii ce decizie să iei. Orice om visează și tinde spre un anumit succes pe care dorește să-l realizeze iar visele sunt imboldul care îl face să mergă mai departe spre țelurile și planurile dorite.
Realizat de Daniela Caraiman