La Chişinău, s-a deschis Tîrgul de Parteneriat European pentru organizaţiile societăţii civile din Moldova



Circa 150 de organizaţii neguvernamentale şi donatoare din Europa şi CSI s-au întrunit astăzi la Chişinău, la Tîrgul de Parteneriat European pentru organizaţiile societăţii civile din Moldova, care se desfăşoară pe 15-16 iunie. Dintre acestea, 88 reprezintă Moldova, inclusiv 30 - regiunea transnistreană, relatează MOLDPRES.

Eugen Caras, şef-adjunct al Departamentului Integrare Europeană de la MAEIE, a menţionat că acest Tîrg se înscrie în aspiraţiile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană şi de a parcurge cît mai rapid drumul spre integrare. Caras a spus că, într-un viitor proiect - care s-ar numi, eventual, Forumul UE-RM, ar putea fi implicată societea civilă sub aspectul discuţiilor prealabile cu oamenii de afaceri din Moldova vizavi de perspectivele de instituire a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE, precum şi în alte dimensiuni, care ar avea drept scop promovarea cauzei Moldovei în statele europene.

Potrivit lui Victor Bodiu, ministru de Stat, Guvernul Republicii Moldova a contribuit la implicarea societăţii civile în procesul de elaborare, monitorizare şi elaborare a politicilor, în contextul asigurării transparenţei în procesul decizional. Totodată, acest parteneriat va fi dezvoltat şi mai mult prin antrenarea societăţii civile în prestarea unor servicii de interes public, implementarea unor programe sociale ş.a., a accentuat Bodiu.

Sorin Mereacre, preşedinte al Fundaţiei Est-Europene, coorganizator al evenimentului, a relevat că menirea Tîrgului este de iniţia un dialog între ONG-urile din R.Moldova şi cele din ţările-membre ale UE pentru a promova interesele ţării la instituţiile europene, ceea ce va oferi o şansă mai rapidă de a accede în UE. El a constatat că, pentru moment, în Moldova există mai multe oportunităţi pentru organizaţiile neguvernamentale de implicare în activităţi cu instituţiile statului, precum Concepţia privind Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, Consiliul Naţional de Participare şi o legislaţie adecvată în domeniu.

Tîrgul de Parteneriat European pentru organizaţiile societăţii civile din Moldova este organizat de EPD /Parteneriat European pentru Democraţie/, Fundaţia Est-Europeană şi Asociaţia "Promo-Lex", cu susţinerea financiară a unor organizaţii internaţionale importante, cum ar fi National Endowment for Democracy (NED), The Black Sea Trust for Regional Cooperation, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), notează MOLDPRES.

 

http://www.moldpres.md