650 de tineri au realizat proiecte creative în 25 de comunități din țarăSpații prietenoase pentru tineri, cluburi pe interese, servicii dedicate tinerilor, cursuri de dezvoltare personală, oportunități pentru tineri – sunt activitățile pe care care le-au realizat 650 de tineri pentru semenii lor în 25 de comunități din toată țara pe parcursul anului 2021.30 de echipe de tineri voluntari ambițioși au realizat 29 de proiecte locale dedicate tinerilor ca parte a programului „YouCreate – inițiative comunitare creative realizate de tineri pentru tineri”, coordonat de Fundația Terre des hommes (Tdh) Moldova.

Afiliate și susținute de 23 de Centre de tineret și profesori aliați, echipele au avut un parcurs spectaculos timp de un an: de la formarea echipelor, participare la instruiri, analiza necesităților tinerilor din comunitate, selectarea inițiativelor care să răspundă cel mai bine nevoilor tinerilor și până la realizarea, de la zero, timp de câteva luni, a unor proiecte ambițioase. Tinerii voluntari, instruiți și ghidați pe parcursul întregului proces de Tdh Moldova, au învățat ce înseamnă colaborare și munca în echipă, cum să construiască harta comunității și să identifice nevoile semenilor, dar și sursele de suport la care pot apela, cum să elaboreze o inițiativă și bugetul necesar, cum să negocieze și să stabilească parteneriate și cum să-și realizeze cu succes proiectele.  

Astfel, aceștia au creat spații de relaxare și agrement atât în aer liber, cât și în interior pentru semenii din comunitate, au realizat picturi murale impresionante, au amenajat săli de cinema, au înființat cluburi de film, lectură, muzică, teatru forum, jurnalism, precum și cursuri de educație media, dezvoltare pesonală, art-terapie, leaderism. Fiecare inițiativă a avut un buget de 1000 de dolari, iar tinerii au completat bugetul necesar prin parteneriatele cu autoritățile publice locale și agenți economici.


Provocări și lecții

Realizarea inițiativelor comunitare a venit și cu o serie de provocări care se întâmpla să le dea planurile peste cap – de exemplu, scumpirea materialelor de construcție, lipsa unui spațiu pentru întâlniri, restricțiile impuse de pandemie, fluctuația membrilor echipei – dar care le-au oferit tinerilor ocazia să învețe să găsească soluții și alternative și să-și consolideze forțele și mai mult.

„Acest proiect ne-a ajutat să devenim o echipă unită și prietenoasă și am învățat că este important să ascultăm părerile tuturor din echipă”, spune Andreea, tânără voluntară din satul Ustia.      

Echipele YouCreate au avut parte și de un ciclu de vizite reciproce, astfel tinerii au avut ocazia să-și împărtășească experiențele, să facă schimb de idei și de lecții însușite.

În urma realizării proiectelor, tinerii voluntari s-au ales cu o experiență vastă și au devenit experți în crearea de mobilier și aparate de sport, renovarea spațiilor, pictură și grafică, design interior, oratorie, actorie, jurnalism și și-au dezvoltat aptitudini de formatori, prezentatori și lideri.

„Datorită proiectului YouCreate am ieșit din zona de confort și am realizat că vocea mea poate să aibă putere”, spune Mihail, voluntar la Centrul de tineret din Ungheni.

Despre proiect

Metodologia YouCreate este dezvoltată de Fundația Terre des hommes pentru a le oferi tinerilor din întreaga lume posibilitatea de a se afirma și a-și face vocea auzită în comunitate prin acțiuni bazate pe arte și creativitate.

În Moldova, programul YouCreate este implementat de Tdh Moldova de doi ani și este susținut financiar de Fondul comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biroului de cooperare al Elveției și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova.