(video) Cinci pași-cheie pentru implementarea votului prin internet în Republica Moldova



Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a elaborat un nou video privind pașii-cheie pentru implementarea votului prin internet în Republica Moldova. Potrivit experților, introducerea votului online comportă o serie de provocări de ordin politic, tehnologic și financiar, care pot fi depășite prin intermediul voinței politice la nivelul principalelor instituții din stat.

Astfel, IPRE consideră că pentru implementarea votului electronic în Republica Moldova, sunt necesari cinci pași primordiali:

  • Modificarea legislației prin consens cât mai larg la nivel politic și societal. Parlamentul trebuie să organizeze dezbateri cât mai largi cu specialiști în domeniul electoral și a securității cibernetice, pentru a scoate în evidență beneficiile votului online pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de faptul unde s-ar afla, și caracterul apolitic al implementării votului online. În consecință, Parlamentul va adopta o decizie care permite organizarea alegerilor utilizând metode alternative de vot pentru o perioadă mai lungă decât 1 zi.
  • Sporirea continuă a capacităților de identificare digitală securizată și a numărului de utilizatori ai mecanismelor de a autentificare digitală.Votul online trebuie perceput ca oricare soluție de guvernare electronică, iar identificarea digitală sigură (buletin ID cu semnătură digitală, Mobile ID, Smart ID) este interfața fundamentală în asigurarea funcționalității ecosistemului de vot online.
  • Crearea, testarea preliminară și îmbunătățirea, ca urmare a rezultatelor testării, a funcționalităților tehnice, de utilizare și de securitate a soluției de vot online. Crearea soluției tehnice de vot online va fi făcută de un grup extins de specialiști electorali și implementatori tehnici, de o manieră transparentă, cu posibilitate de audit decizional și tehnic național și internațional, la fiecare etapă a dezvoltării sale. Soluția va lua în considerare toate practicile funcționale și tentativele eșuate de vot online, asigurarea tuturor elementelor necesare transparentizării procesului de vot online, inclusiv posibilitatea verificării opțiunii de vot de către alegător și asigurarea auditului plenar, la orice etapă a votului online.
  • Testarea soluției tehnice în cadrul unor alegeri simulate sau care nu au efect juridic major. Soluția va fi testată pe un eșantion reprezentativ de circa 1 – 2 mii de utilizatori, pentru a testa și scoate în evidență toate elementele tehnice conexe funcționării soluției de vot online și a propune potențialele elemente care trebuie îmbunătățite.
  • Introducerea limitată, în interiorul țării, a posibilității de vot online la alegerile locale din 2023 Introducerea plenară, inclusiv în diaspora, pentru alegerile prezidențiale din 2024 și parlamentare din 2025. Cetățenii din diaspora nu votează la alegerile locale și organizarea alegerilor locale cu posibilitatea opțiunii de vot online doar pe teritoriul Republicii Moldova va oferi o platformă mai sigură și credibilă pentru organizarea primului scrutin electoral cu efecte juridice, cu utilizarea votului online. Potențialele disfuncționalități vor fi înlăturate după alegerile locale, astfel ca pentru alegerile prezidențiale din 2024 și parlamentare din 2025, soluția să poată fi propusă și cetățenilor aflați în afara Republicii Moldova.

Mai multe informații despre recomandările propuse puteți găsi aici.

Acest material video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate în acest video aparțin autorului.