frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

TOP 5 aplicații create în cadrul hackathonului media Puterea a cincea

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat recent a cincea ediție a hakathonului media Puterea a cincea cu tema „Multimedia”. Evenimentul se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2019 la Chișinău. Pentru a încuraja echipele să se înregistreze în concurs, ne-am gândit să facem un top al celor mai bune aplicații create în cadrul edițiilor precedente ale hackathonului Puterea a cincea.

Trolless

Una dintre cele mai de succes aplicații create la edițiile anterioare ale hackathonului este Trolless – o platformă pentru depistarea pofilelor false de pe Facebook. La începutul acestui an, activitatea platformei Trolless a ajuns și în atenția companiei Facebook. În rezultat, aceasta a eliminat 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și opt conturi Instagram, al căror comportament coordonat vizau persoane din Moldova.

Aplicația poate fi descărcată aici, iar pentru a facilita procesul de instalare, echipa a creat un video tutorial cu pașii care trebuie urmați pentru a utiliza cât mai eficient acest instrument.

Do It Yourself News

Aplicația DIY News – Do It Yourself News – un instrument util atât pentru jurnaliști, cât și pentru cetățenii activi și responsabili. Aplicația, instalată pe telefonul mobil, permite cetățenilor să filmeze o situație care ar putea fi subiect de știre. Ulterior, pe ecranul telefonului vor apărea întrebările: Unde? Când? Cine participă la acțiune? Ce s-a întâmplat? De ce? - la care va trebui să răspundă. De asemenea, poate fi adăugat, de exemplu, comentariul unui martor, sau o informație pe care o consideră importantă. După aceste operațiuni știrea se distribuie pe Facebook sau pe oricare altă rețea de socializare.

Aventurile lui Literatus

Ideea jocului online „Aventurile lui Literatus” a fost dezvoltată de membrii echipei Caucasus Hack Pack (Georgia și Armenia). Recent, CJI a lansat acest joc și în limba română.

Jocul de educație mediatică este adresat liceenilor și adolescenților, iar prin intermediul acestuia își pot dezvolta capacitățile de căutare, analizare și verificare a informației, descoperind cu ușurință știrile false. Jocul constă din zece niveluri, iar la fiecare dintre ele Prințul este pus în fața mai multor provocări, pe care trebuie să le depășească pentru a-și găsi iubita.

Media Quiz

Ediția a patra a hackathonului a revenit la tema educației media. Una din echipele câștigătoare a fost Centrul Media pentru Tineri care a creat jocul „Media Quiz”. Acesta îi ajută pe tineri să descopere instrumente pe care să le folosească împotriva dezinformării, contribuind astfel la dezvoltarea gândirii lor critice.

Jocul a fost dezvoltat în două versiuni - online și offline. Versiunea offline a fost lansată la începutul acestui an. Timp de o oră și jumătate, zece tineri au fost provocați să citească mai multe QR coduri ascunse în sală, să răspundă la o serie de întrebări despre media, să folosească instrumente pentru verificarea informației, iar la final să găsească o servietă cu „dolari”. Versiunea offline poate fi utilizată în cadrul taberelor de vară, orelor interactive sau oricăror tipuri de activități cu implicarea tinerilor.

Mentor

Extensia „Mentor” pentru Google Chrome a fost creată în cadrul celei de-a patra ediții a hackathonului de un grup de jurnaliști și dezvoltatori web. Scopul acesteia este de a ajuta consumatorii de media să identifice cele mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova. În momentul accesării unui site de știri, extensia atenționează utilizatorii dacă acesta a fost menționat în cadrul campaniei „Stop Fals” ca fiind unul care ar fi distribuit informații false sau manipulatorii. Extensia se instalează în Google Chrome, apare în browserul dvs. și vă permite să o deschideți ori de câte ori este nevoie.
 
********
La cea de-a cincea ediție a hackathonului media Puterea a cincea sunt invitate echipe constituite din jurnalişti, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, consumatori de media etc. Echipele, formate din 3-5 persoane, se pot înregistra pentru participare cu o idee de proiect. Pe durata hackathonului acestea vor beneficia de expertiza și consultanța mentorilor naţionali şi internaţionali.
 
La final, patru echipe câştigătoare vor beneficia de granturi în valoare de 4250 dolari fiecare. Acestea vor avea la dispoziţie câteva luni pentru definitivarea proiectelor. Aplicaţiile şi instrumentele create în cadrul hackathonului vor fi oferite gratuit pentru utilizare.
 
Participarea la eveniment este gratuită, dar este necesară preînregistrarea. Persoanele interesate se pot înscrie în echipă cu o idee de proiect, completând formularul de înregistrare până la data de 20 iunie 2019.
 
Pentru detalii suplimentare accesați pagina evenimentului http://hackathon5.media-azi.md/ sau contactați-ne la numărul de telefon: 022 213 652 (Departamentul Instruire și Comunicare).

A cincea ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK aid și implementat de Internews în Moldova.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola