Studenții ȘSAJ, în dialog cu 22 de jurnaliști freelanceri din Finlanda



Cum e să faci jurnalism în Republica Moldova? Care sunt problemele esențiale cu care se confruntă specialiștii din mass-media și cum reușesc să facă față populismului, propagandei, manipulării și altor fenomene nefaste ce iau amploare în întreaga lume? Care este gradul de încredere al moldovenilor în instituțiile media? Unde poți face studii jurnalistice de calitate? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-au adresat 22 de jurnaliști freelanceri din Finlanda echipei ȘSAJ, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 10 aprilie 2019, la Centrul de Informare Turistică din Chișinău.

Aflați într-o vizită de studiu în țara noastră, jurnaliștii finlandezi, în mare parte specializați în audiovizual, jurnalism politic și economic, producere de filme documentare ș.a., au fost curioși să afle ce face ȘSAJ în materie de educație și formare în jurnalism.

Coordonatorul academic al ȘSAJ, Ghenadie Râbacov, a făcut o prezentare a Școlii și le-a vorbit celor prezenți despre activitățile, proiectele și parteneriatele acesteia, despre cursuri și curriculumul revăzut, pe care oaspeții l-au apreciat și calificat drept unul actualizat conform noilor tendințe, dar și despre realizările absolvenților noștri.

Studenții au interacționat și ei cu freelancerii, și-au împărtășit impresiile și visurile legate de carieră, dar au aflat și care sunt obstacolele cu care se confruntă tinerii jurnaliști din „țara celor o mie de lacuri”. Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirii se numără de asemenea exodul de creieri, corupția sistemică, lupta cu știrile false, cazurile de intimidare a jurnaliștilor, promovarea presei independente ș.a.

Pentru studenții ȘSAJ, acest eveniment a fost o posibilitate de a dialoga cu jurnaliști europeni experimentați și de a învăța din experiența acestora. „M-am bucurat mult să aflu că în Finlanda, în cele mai cotate școli de jurnalism, se studiază cam aceleași cursuri. E o dovadă în plus că ȘSAJ este în pas cu noile tendințe din domeniu, în special cu cele digitale”, ne-a mărturisit Maria Cojocaru.

finlandezii