Un puzzle al Unității a fost asamblat astăzi în susținerea femeilor victime ale violenței în familie
Profesioniști din diverse domenii, alături de societatea civilă și comunitatea internațională au asamblat ieri, 26 noiembrie 2018, un puzzle al Unității, prin care au simbolizat aportul comun în lupta contra fenomenului de violență în familie. Evenimentul, organizat de către Ambasada SUA în Moldova și Centrul de Drept al Femeilor, în contextul Campaniei Naționale ”16 zile de acţiuni împotriva violenţei în baza de gen”, s-a desfășurat sub genericul - Împreună putem opri violența în familie!
„Eliminarea violenței împotriva femeilor și a fetelor cere ca noi toți - guvernele, sectorul privat și societatea civilă - să întreprindem acțiuni concrete. Pentru a atrage atenția asupra acestei provocări globale, Statele Unite își exprimă onoarea de a marca pe data de 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor și de a se implică cu activități în cele “16 zile de activism împotriva violenței în bază pe gen”. Anul acesta, Moldova a făcut un pas înainte prin adoptarea primei sale strategii naționale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și violenței în familie. Încurajăm guvernul să continue eforturile de eliminare a violenței împotriva femeilor și a fetelor, pentru a permite tuturor cetățenilor să trăiască viața la un potențial maxim.", a declarat Anne Coleman-Honn, Șefa Secției politică și economie a Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Scopul evenimentului este de a promova o atitudine pro-activă din partea poliției, asistenților sociali, medici legiști, avocați, procurori, specialiști ce au responsabilitatea de a se implica și ajuta victimele violenței în familie. Și totodată, de a-i încuraja să acționeze coordonat având drept prioritate securitatea și siguranța persoanelor supuse abuzului în familie.
“Ne dorim să scoatem violența în familie din sfera privată. Am reușit să îmbunătățim cadrul de protecție al victimelor violenței în familie prin introducerea Ordinului de restricție, a Ordonanței de protecție. Putem vorbi despre instrucțiunile intersectoriale pentru asistenții sociali și instituțiile medico-sanitare, care au fost revizuite și sunt în proces de pilotare. Pentru prima dată sunt aplicate și programe de reabilitare pentru agresori, pentru că și ei poartă amprenta istorică a violenței în familie. Suntem o țară unică în regiune care are o Strategie Națională la acest subiect. În 2017 Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul. Este un angajament care urmează a fi finalizat prin ratificarea ei și ajustarea cadrului legislativ național la prevederile Convenției. Toate aceste reușite sunt rezultatul unor eforturi conjugate, guvern, societate civilă și comunitate internațională.”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Datele statistice sugerează că 6 din 10 femei și fete cu vârsta între 15-65 ani au fost expuse cel puțin unei forme de violenţă în timpul vieţii lor. Inegalitatea de gen, atitudinile și stereotipurile de gen, fiind adânc înrădăcinate în societatea noastră, le determină pe femei să accepte și să tolereze violența.
Alexandru Pînzari, Șeful Inspectoratului General al Poliției a ținut să menționeze că violența în bază de gen este un subiect cu prioritate pentru activitatea poliției naționale. “Investim foarte mult în prevenirea violenței în familie. Chiar acum, sute de polițiști participă în activități de instruire și vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri care ne ajută în acest proces și vin cu o abordare contemporană, cu mare grijă față de victimele violenței în familie.”
De asemenea, evenimentul își propune să sensibilizeze publicul larg cu referire la amploarea fenomenului de violență în familie și față de femei, iar imaginea din puzzle, vine să sublinieze, tocmai această idee, că doar prin unitate și aport comun putem diminua acest fenomen. Fiecare persoană este un element important și poate fi resursă, sprijin pentru o potențială victimă a violenței în familie și, totodată, cel mai important promotor al mesajelor anti-violență.
„Echipa Centrului de Drept al Femeilor, dar și multe alte organizații non-guvernamentale care oferă asistență victimelor violenței în familie, ascultă zilnic istoriile femeilor abuzate în casele lor, bătute cu cruzime și umilite de oameni care le-au fost cândva dragi sau încă le sunt dragi. Aceste femei găsesc puterea și curajul să-și povestească suferința și să se bucure de susținere și asistență. Multe femei, însă, continuă să sufere trăind în tăcere și înghițindu-și durerea.”, a menționat Natalia Vîlcu, Directoare Executivă a Centrului de Drept al Femeilor.
Campania Națională „16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen” se desfășoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie a fiecărui an și are drept scop sensibilizarea și mobilizarea societății în acțiuni de prevenire a violenței în bază de gen.