frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Acordul de Asociere, implementat cu jumătăți de măsură

UE a acordat un credit de încredere Republicii Moldova în urma semnării Acordului de Asociere în anul 2014, dar Chișinăul a preferat să implementeze cu jumătăți de măsură unele prevederi ale documentului. Țara bate pusul pe loc și ne întoarcem la acea voință politică, care și-a lăsat amprenta. Este opinia experților IDIS Viitorul, Ion Tăbârță și Veaceslav Berbeca exprimată în cadrul în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

”Sunt funcționari care ar vrea să pună în aplicare toate prevederile documentului, dar există însă o serie de factori care distorsionează legile sau le schimbă esența lor. Un exemplu este amnistia fiscală care nu este o lege în spiritul Acordului de Asociere. Vine mai mult din vestul sălbatic și există certitudinea că după ce au fost scoase sume mari de bani, pe ușa din spate, acum se dorește legalizarea lor. Ba mai mult, avem și alte detalii în subteran care nu sunt cunoscute”, a explicat Ion Tăbârță.

Potrivit lui, efectele Acordul de Asociere nu sunt simțite de cetățeni. Dimpotrivă a fost simțit efectul furtului miliardului, care a erodat puterea de cumpărare a populației și a pus pe brânci economia. ”În Republica Moldova a existat și este foarte multă retorică vizavi de UE, dar reformele sunt făcute mai mul pe hârtie în interesul de partid sau al clanurilor”.

La rândul său, Veaceslav Berbeca a precizat că cea mai mare parte a reformelor din Republica Moldova sunt făcute pe hârtie. Guvernarea este criticată, și pe bună dreptate, în condițiile în care situația social economică rămâne neschimbată. Țara noastră rămâne cea mai săracă din Europa unde rata de emigrare este ridicată.

”Un rol important în implementarea Acordului de Asociere este implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor. Or, se întâmplă că foarte multe legi nu sunt discutate cu societatea civilă, iar la altele nu se ține cont de opinia ONG-urilor”. 

În concluzie, experții au spus că din 2009 până în 2015 s-au pornit multe reforme, dar s-a acutizat nivelul de corupție (omorul din pădurea domnească, concesionarea aeroportului Chișinău, furtul miliardului, degradarea sistemului judecătoresc).

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola