ENEMO cere autorităților din Azerbaidjan eliberarea imediată a lui Anar Mammadli



Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor (ENEMO) vine cu un apel repetat către Guvernul Republicii Azerbaidjan pentru eliberarea imediată din detenție a lui Anar Mammadli de la Centrul pentru Monitorizarea Alegerilor și Studii Democratice (EMDS). Președintele EMDS, Anar Mammadli, a fost condamnat de Curtea pentu Crime Grave in Azerbaidjan la 5,5 ani de închisoare după alegerile prezidențiale din Azerbaijan din octombrie 2013, în cadrul cărora Anar Mammadli și colegii săi au publicat rapoarte critice despre procesul electoral.

ENEMO consideră că Anar Mammadli desfășura o activitate legitimă și pașnică în cadrul misiunii de observare a alegerilor a EMDS, în strictă conformitate cu standardele internațional recunoscute de monitorizare a alegerilor naționale, incluse în DECLARAȚIA PRIVIND PRINCIPIILE GLOBALE DE OBSERVARE ȘI MONITORIZARE NEPARTIZANĂ A ALEGERILOR DE CĂTRE ORGANIZAȚIILE CETĂȚENEȘTI. Rapoartele EMDS au criticat dur guvernul azer pentru încălcările și fraudele comise în cadrul procesului electoral, ceea ce creează o puternică percepție că temeiurile juridice pentru întemnițarea apărătorilor drepturilor omului azeri au fost fabricate.

Evenimentele care au loc în Azerbaidjan în legătură cu arestarea activiștilor pentru drepturile omului sunt o formă de opresiune politică a organizațiilor societății civile, și reprezintă un pericol serios pentru dezvoltarea democratică a țării. De mulți ani, ONG-urile din Azerbaidjan se confruntă cu restricții în activitatea lor, iar în ultimii ani, autoritățile au adoptat mai multe modificări legislative care creează obstacole birocratice pentru organizațiile neguvernamentale locale și subminează funcționarea lor. Noile modificări legislative îngrădesc accesul la finanțarea externă, stabilesc sancțiuni noi și extind lista motivelor pentru suspendarea temporară a activității ONG-urilor. ENEMO consideră că, în loc să consolideze statul de drept, noile proceduri urmăresc suprimarea societății civile din cauza activității și opiniilor critice ale acesteia.

Mai multe organizații internaționale au adoptat declarații în care apreciază drept politice aresturile apărătorilor drepturilor omului și cer autorităților azere eliberarea acestora. Semnând o declarație scrisă comună¹ prezentată în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din ianuarie 2014, și deputați din statele membre ale Consiliului Europei au cerut autorităților din Azerbaijan eliberarea lui Anar Mammadli din detenție preventivă. Amnesty International consideră că Anar Mammadli este prizonier de conștiință, care și-a exercitat în mod legitim drepturile sale la libera exprimare și asociere, și cere eliberarea imediată și necondiționată a acestuia.2

ENEMO solicită autorităților din Azerbaidjan să renunțe la toate capetele de acuzare înaintate lui Anar Mammadli și să-l elibereze neîntârziat. Cerem Uniunii Europene, Consiliului Europei și altor organizații internaționale relevante să condamne cu fermitate întemnițările activiștilor pentru drepturile omului din Azerbaidjan și să exercite presiune maximă asupra guvernului azer pentru încetarea oprimării organizațiilor societății civile și îndeplinirea angajamentelor Azerbaidjanului prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, facem apel la autoritățile azere să se asigure că apărătorii drepturilor omului și membrii societății civile pot să-și desfășoare activitatea legitimă fără teamă sau hărțuire.

Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională de organizații civice locale imparțiale și independente, care sprijină dezvoltarea democratică și participarea cetățenilor la procesele politice. Aceasta este compusă din 22 de organizații naționale importante de monitorizare electorală din 17 țări din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală, inclusiv trei țări membre ale Uniunii Europene. ENEMO a fost înființată la 29 septembrie 2001, în Croația. Toți membrii ENEMO s-au angajat să respecte principiile de nepartizanat, imparțialitate, transparență, obiectivitate și precizie. ENEMO și membrii rețelei respectă și promovează standardele internaționale pentru alegeri libere și transparente, și mecanisme pentru educarea civică, implicarea și responsabilizarea oamenilor.

Organizații membre ale ENEMO: Centrul pentru Inițiative Civice - Bosnia și Herțegovina, Centrul pentru Tranziție Democratică – Montenegro, Centrul pentru Alegeri Libere și Democrație – Serbia, Coaliția pentru Democrație și Societate Civilă – Kârgâzstan, Comitetul Alegătorilor din Ucraina - Ucraina; Centrul de Monitorizare a Alegerilor – Azerbaidjan, GONG – Croația, ISFED – Georgia, It's your choice – Armenia,  Asociația Obștească MOST – Macedonia, Asociația Pro Democrația – Romania, Rețeaua Republicană a Monitorilor Independenți – Kazahstan, Golos – Rusia, Obcianske Oko – Slovacia, Comitetul Helsinki din Belarus - Belarus, Societatea pentru Cultură Democratică – Albania, Monitoring Center – Montenegro, Asociația  Promo-LEX – Moldova, Asociația KRIIK -Albania, Centrul pentru Drepturile Omului "Viasna" – Belarus, Fundația pentru Sprijinul Inițiativelor Civice – Kazahstan; Institutul Democratic din Kosovo – Kosovo.