frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Tinerii din regiunea transnistreana se afla intr-o situatie foarte dificila, constata un studiu

Tinerii din regiunea transnistreana, cetateni ai R. Moldova, se afla intr-o situatie foarte dificila, fiind inrolati in structuri paramilitare ilegale. Contrar legislatiei nationale, ei sunt inrolati, in mare parte fortat, si impusi sa depuna juramant unui regim anticonstitutional. Despre aceasta se spune in studiul „Obligatiile militare ale locuitorilor regiunii transnistrene a Moldovei”, lansat miercuri, 6 august, de catre Asociatia „Promo-Lex”, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele asociatiei, Ion Manole, a declarat ca statul al carui cetateni sunt tinerii recruti este considerat inamicul nr. 1 al autoproclamatului stat transnistrean, motiv pentru care tinerii sunt educati in spirit de intoleranta, ura si dispret fata de propria tara. „Tinerii din regiunea transnistreana se afla intre doua pericole, intre doua posibilitati de a fi santionati penal”, spune Ion Manole. Conform legislatiei rmn, tinerii pot fi sanctionati pentru eschivarea de la serviciul militar. In acelasi timp, potrivit Codului penal al RM, ei risca 5-10 ani de inchisoare pentru participarea in cadrul unor formatiuni paralmilitare ilegale, aceste prevederi, insa, nu sunt aplicate de catre autoritatile consitutionale.

Potrivit studiului, in armata transnistreana sunt inrolate persoane cu antecedente penale sau condamnate conditionat si cele cu probleme grave de sanatate pentru a asigura structurile militare cu un numar mare de soldati. In schimb, nu sunt inrolate rudele si copiii demnitarilor si oamenilor de afaceri transnistreni. „Numarul militarilor in Transnistria este unul exagerat, raportat la potentialul uman si economic al regiunii”, sustine Ion Manole. Potrivit acestuia, efectivul numeric al Armatei nationale a RM constituie 6500-6600 persoane (numar in descrestere datorita reformei militare), iar cel al armatei transnistrene – in jur de 5000 persoane. Adica, fiecare al 111-l ea locuitor al regiunii este militar, iar pe teritoriul controlat – fiecare al 538-lea. 

Situatia generala si atmosfera din unitatile militare sunt caracterizate prin numeroase acte de violenta, dezordine si coruptie. Persoanele inrolate devin victime ale abuzurilor din unitatile paramilitare din regiune, unde sunt prezente fenomene negative precum relatiile nestatutare, aplicarea torturii, estorcarea banilor, munca fortata, se arata in studiu.

„Promo-Lex” considera ca, pentru a asigura respectarea drepturilor cetatenilor moldoveni din regiune, autoritatile constitutionale ar trebui sa faciliteze accesul cetatenilor RM la institutiile si mecanismele statului. In primul rand, trebuie exclus principiul teritorial conform caruia sunt luati la evidenta militara tinerii, a mentionat Ion Manole.

In acest context, Feodor Banari, locuitor al orasului Bender, a relatat ca fiului sau, care a facut catedra militara la o universitate din C hisinau, i se refuza in decurs de 2 ani evidenta la Comisariatul militar din Anenii Noi. Solutia care i se propune este sa-si inregistreze oficial domiciliul in raionul Anenii Noi.

Reprezentantii Ministerului Apararii RM neaga ca in comisariatele militare ar fi aplicat acest principiu. „Daca vor fi depistate astfel de cazuri, pe care le consider incalcari, vor fi luate masuri”, a declarat colonelul Sergiu Gutu, care a promis ca va examina cazul familiei Banari.

Asociatia „Promo-Lex” desfasoara, din iulie 2004, activitati de aparare si promovare a drepturilor omului preponderent in regiunea transnistreana. Studiul „Obligatiile militare ale locuitorilor regiunii transnistrene a Moldovei” a aparut in cadrul proiectului „Pledarea pentru respectarea drepturilor omului in regiunea transistreana”, gratie suportului financiar acordat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia si SIDA.

www.info-prim.md

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola