Cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele” –o speranţă pentru bătrâni



CantinaSingurătatea, frigul, lipsa banilor  însoţesc viaţa bătrânilor ce locuiesc în apartamente sinistre, la uşa cărora se înghesuiesc de cele mai multe ori facturile pentru a fi achitate. Gustul zilei este  simţit atunci când cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele” le aduce un prânz cald, 2 felii de pâine şi o vorbă de duh. În Evanghelia după Matei, Mântuitorul spune: Am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit; am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi”. Acestea au fost rostite pentru a ne reaminti că Dumnezeu trăieşte prin chipul omului, iar omul se apropie de creator prin fiecare mână întinsă celor necăjiţi şi neajutoraţi, care nu au posibilitatea să se îngrijească singuri.

Graţie eforturilor voluntarilor, prânzul ajunge acolo unde este aşteptat

Tatiana Colesnic este o voluntară dedicată cu trup şi suflet  în acest proiect chiar de la lansare. Activitatea de voluntar la cantină îi aduce o doză de energie generatoare de dragoste şi compătimire faţă de cei uitaţi de societate.

La început cantina socială mobilă mergea la un puct stabilit, aştepta 2 ore ca oamenii să vină și să mănânce. La moment mâncarea caldă  este distribuită zilnic la domiciliul persoanelor ţintuite la pat. Răsplata gestului sunt lacrimile din ochii bătrânilor şi speranţa în ziua de mâine.

Condițiile în care trăiesc aceşti bătrâni sunt la limită. Din pensie ei încearcă să achite medicamentele, serviciile comunale şi mâncarea. Iar carnea este un lux pentru aceşti bătrâni singuratici. Vizitele cantinei sociale mobile ,,Aproape de Aproapele” vine să ne spună că un gest mic poate salva o viaţa.

Tatiana susţine că ,,societatea în care trăim şi situaţia bătrânilor sunt cele ce o stimulează  să meargă indiferent de timpul de afară la uşa unde doi ochi o aşteptă cu nerăbdare, iar o privire face cât o mie de cuvinte”.

În cadrul Mitropoliei Basarabiei activează trei cantine sociale: cantina socială de la Leova, cantina mobilă „Aproape de Aproapele” care activează de pe 12 aprilie 2013 şi cantina socială de la Roşu(Centrul parohial „Sfânta Maria Magdalena”).

În sâmbăta Floriilor, pe data de 12 aprilie, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează, pentru al cincilea an consecutiv, campania de Paşti „Masa Bucuriei”. Proiectul are drept scop asigurarea alimentaţiei persoanelor nevoiaşe prin intermediul unei colecte naţionale de produse alimentare. Produsele colectate vor asigura prânzul cald pentru vârstinici şi persoanele nevoiaşe, fiind repartizate la cantinele sociale din cadrul Mitropoliei Basrabiei.